Župan Koren u službenom posjetu Institutu regija Europe

Župan Darko Koren danas je otputovao u Salzburg (Republika Austrija), gdje će 19. i 20. veljače posjetiti sjedište Instituta regija Europe (IRE). Tamo će ga primiti predsjednik spomenute institucije dr. Franz Schausberger, s kojim će razgovarati o suradnji Županije s regijama zemalja članica Europske unije i IRE. Teme njihovog sastanka također su: osvrt na pretpristupne EU programe i priprema novih projekata naše Županije, te suradnja oko jačanja ekonomskih veza Koprivničko-križevačke županije i članica IRE.

Župan Koren održat će sastanak i s predsjednikom Regionalnog parlamenta Savezne države Salzburg Simonom Illmerom, s kojim će razmijeniti iskustva oko razvoja regija i funkcioniranja regionalnih vlasti u Austriji i Hrvatskoj. Tijekom boravka u Salzburgu župan će također posjetiti tamošnju Hrvatsku zajednicu.

Institut regija Europe je ekonomska i znanstvena institucija koja je osnovana 2004. s ciljem da na osnovi budućeg EU Ustava naglašava važnost regija i gradova/općina, te je usmjerena na pitanja od važnosti za ekonomski potencijal regija i suradnje između regija Europe. Važnu ulogu ima u stvaranju mreže regija, što se naročito odnosi na nove zemlje članice i članice kandidatkinje za ulazak u EU. Koprivničko-križevačka županija članica je Instituta regija Europe od 2006.