Župan Koren u Salzburgu održao dva važna sastanka

Dana 19. i 20. veljače župan Darko Koren službeno je boravio u Salzburgu (Republika Austrija), gdje je posjetio Institut regija Europe (IRE). Tamo se sastao s predsjednikom IRE dr. Franzom Schausbergerom, s kojim je razgovarao o dosadašnjim aktivnostima Koprivničko-križevačke županije u procesu približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Župan je predsjednika IRE izvijestio o najvažnijim EU projektima koje je Županija do sada ostvarila. Pritom se osvrnuo na projekt za poljoprivrednike Mleko – Higijena mlijeka od krave do tržišta, kao jedan od najkonkretnijih programa koji je imao za cilj unaprijediti mljekarstvo u Županiji.

Posebnan fokus u razgovoru Korena i Schausbergera bio je program Drava river basin project, kao početna faza u pripremi projekta Piškornica s kojim Županija ozbiljno računa na velika sredstva iz kohezijskih fondova EU. Župan je svog domaćina upoznao da je investicija u projekt regionalnog zbrinjavanja otpada (Piškornica) vrijedna ukupno 74 milijuna eura, te da je cilj iz EU fondova ostvariti 70% od tih sredstava. Dr. Franz Schausberger se osvrnuo na vrijednost ulaganja u zaštitu okoliša, te spomenuo da projekti kao što je Piškornica lokalnoj zajednici uz čist okoliš nose visok profit i nova radna mjesta. Također je obećao svu moguću pomoć koju IRE Koprivničko-križevačkoj županiji može dati.

Župan Koren se potom sastao s predsjednikom Regionalnog parlamenta Savezne države Salzburg Simonom Illmerom, s kojim je razgovarao o iskustvima funkcioniranja regionalne uprave u Hrvatskoj i Austriji. Čelnici dviju regija također su razgovarali i o mogućnostima poduzetničkih investicija na području Podravine i Prigorja. Župan je svog domaćina upoznao s dosadašnjim velikim ulaganjima Koprivničko-križevačke županije u zdravstvo, aktualnim projektima u školstvu kojima je cilj jednosmjenska nastava u svim županijskim školama, te gospodarskim potencijalima i poduzetničkim zonama. Predsjednik Simon Illmer govorio je o razvoju i postignućima visoko razvijene Savezne države Salzburg, koja je jedna od 9 austrijskih država i koja broji više od pola milijuna stanovnika.