Župan Koren svečano otvorio 23. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije – svoje proizvode će u tri dana predstaviti gotovo 70 izlagača

Danas je u Križevcima, na prostoru trgova J.J. Strossmayera i A. Nemčića, župan Darko Koren svečano otvorio 23. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, koji je po prvi put održan na otvorenom. Manifestacija, koja traje od 12. do 14. studenoga, dobila je suglasnost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a održava se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, kao i preporukama nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Ovogodišnji Sajam je isključivo prodajnog karaktera, a za vrijeme trajanja manifestacije nisu organizirani dodatni programi i sadržaji kojima bi se poticalo na veće okupljanje i zadržavanje građana na jednom mjestu.

Riječ je o najvažnijoj županijskoj manifestaciji posvećenoj promociji obrtništva i gospodarstva, a svoje će proizvode posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima predstaviti gotovo 70 izlagača iz naše i susjednih županije te Šibensko-kninske županije. Sajam su podržali i predstavnici obrtnički komora iz Slovenije i Mađarske.

Neposredno prije svečanog otvorenja Sajma, u križevačkoj vijećnici potpisan je Sporazum o suradnji Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Območno obrtno-podjetniške zbornice Domžale. Predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić kazala je kako je ova suradnja rezultat prijateljstva gradova Koprivnice i Domžala, a svrha je povezivanje obrtnika, dok je župan Koren istaknuo kako je riječ o unaprjeđenju poslovnih i prijateljskih odnosa te suradnji na području strukovnog obrazovanja i provedbi zajedničkih projekata.

Na svečanom otvorenju Sajma, župan Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, poželio je izlagačima i posjetiteljima dobrodošlicu te zahvalio svima uključenima u organizaciju – županijskoj Obrtničkoj komori, koja je nositelj tehničke organizacije, gradu Križevcima kao domaćinu, PORA-u Regionalnoj agenciji županije i županijskom Europe Direct centru, HGK Županijskoj komori Koprivnica, Udruženju obrtnika Križevci te županijskoj i križevačkoj Turističkoj zajednici.

Drago mi je što danas imamo priliku otvoriti ovu manifestaciju, a vjerujem da naše zadovoljstvo dijele i izlagači, čiju smo inicijativu za održavanjem Sajma prihvatili, unatoč epidemiološkim okolnostima. Ovaj koncept Sajma na otvorenom vraća nas na izvorni oblik manifestacije, koji zasigurno ima svoje prednosti. Hvala svima koji su nas podržali, a posebno direktoru Sajma i tajniku naše Obrtničke komore Boži Baraću, obzirom da je organizacija ovakve manifestacije iznimno zahtjevan zadatak koji je i ove godine obavljen na najbolji mogući način. Županija podupire gospodarstvenike kroz brojne programe i aktivnosti, u čemu svoju ulogu ima i njihova promocija upravo kroz ovakve sajmove. Veseli nas i što je manifestacija prepoznata izvan granica naše države te zahvaljujem našim gostima iz Slovenije i Mađarske na posjetu. Hvala svima vama koji ste godinama uz nas, a izlagačima želim uspješno predstavljanje te mnogo novih suradnji i poslovnih uspjeha“, poručio je župan Koren.

Župan se osvrnuo i na prilike u županijskom gospodarstvu te dodao: „Činjenica je da živimo u županiji koja je po strukturi svojega gospodarstva ipak bila u povoljnijem položaju u odnosu na druge sredine koje svoje gospodarske aktivnosti temelje isključivo na uslugama. Znano je da je naša županija županija proizvodnje, posebice u sektoru prehrane te građevinarstva koje nije u toj mjeri osjetilo krizu. Sukladno tome, rezultati gospodarstva izuzetno su dobri u odnosu na vrijeme u kojemu egzistiramo.“

Direktor Sajma i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać također je izrazio zadovoljstvo što je, nakon godine dana pauze, Sajam dobio priliku za održavanje te je dodao: „Ovaj Sajam pokazuje da su obrtnici i poduzetnici žilaviji od svih problema s kojima se suočavaju i da nastavljamo tradiciju. Drago nam je što je Sajam zadržao regionalni i međunarodni karakter, a vodili smo se željom da prvenstveno malim poduzetnicima omogućimo prodaju njihovih proizvoda, obzirom da dobar dio njih isključivo na sajmovima ima takvu mogućnost. To je ujedno i dodatna kvaliteta ove manifestacije. Koncept na otvorenom vraća nas na prvi Sajam 1996. godine i zadovoljstvo mi je što kroz godine bilježimo sve veći odaziv izlagača i posjetitelja. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno Županiji koja nas prati i podržava sve ove godine.“

U ime suorganizatora, Grada Križevaca, obratio se pročelnik za gospodarstvo i financije Ivan Biškup koji je istaknuo: „Želim svima dobrodošlicu na Sajam i da se ovdje ugodno osjećaju. Grad kroz razne potpore i olakšice pomaže poduzetnike u ovim izazovnim vremenima korona krize kako bi ju što lakše prebrodili. Pozivam vas na podršku poduzetnicima i obrtnicima te da se družite u skladu s epidemiološkim mjerama.“

U sklopu svečanog otvorenja održan je i program krštenja mošta po Križevačkim štatutima, a zatim su župan Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, tajnik Barać te ostali predstavnici organizatora obišli izlagače i upoznali se s njihovim proizvodima te im poželjeli uspješno predstavljanje na Sajmu. Spomenimo i kako u programu sudjeluje tvrtka Podravka i njezini promotori kulinarstva.

Svečanosti otvorenja još su prisustvovali i županijski pročelnici i ravnatelji ustanova, predstavnici turističkih zajednica, komora i udruženja obrtnika, predstavnici jedinica lokalne samouprave, gospodarstvenici te ostali gosti.

Sajam će tijekom tri dana trajanja biti otvoren od 9 do 17 sati te pozivamo sve građane da kupnjom proizvoda naših poduzetnika i obrtnika podrže njihove djelatnosti i tradiciju sajmovanja. Apelira se na posjetitelje i izlagače da se tijekom posjeta Sajmu ponašaju odgovorno i pridržavaju epidemioloških mjera te tako zaštite vlastito zdravlje i zdravlje drugih.

 

Služba ureda župana