Župan Koren sudjelovao na tribini u sklopu projekta „Sretna djetelina s četiri lista“

Župan Darko Koren sudjelovao je na prvoj „Cafe d’Europe“ tribini, organiziranoj u sklopu projekta „Sretna djetelina s četiri lista“, koja je održana 22. listopada u mađarskom Zalaegerszegu. Događaju su također prisustvovali predsjednik Instituta Regija Europe (IRE) Franz Schausberger, gradonačelnik Zalaegerszega Csaba Gyutai, predsjednik međunarodnog ureda Konrad-Adenauer-Stiftung iz Budimpešte Hans Kaiser, te predstavnici Austrijske trgovačke komore u Budimpešti, austrijskog veleposlanstva u Budimpešti i mnogi drugi dužnosnici.

Župan Darko Koren aktivno je sudjelovao u raspravi, te između ostalog govorio o tome što sve Hrvatska donosi Europskoj Uniji, a isto tako što Hrvatska očekuje od EU nakon pristupanja. Također je napomenuo da Koprivničko-križevačka županija u projekt „Sretna djetelina s četiri lista“ pokušava uključiti što više mladih i približiti im Europsku Uniju, njene stavove, mogućnosti, prednosti i koristi za Hrvatsku, kao i Koprivničko-križevačku županiju. Prema njegovim riječima cilj ih pripremiti na suživot u velikoj zajednici različitih vjera, kultura i običaja.

Tijekom studenog ove godine predstavnici Koprivničko-križevačke županije su zaduženi za provedbu ovog projekta u Hrvatskoj, a projekt će se prezentirati školama u Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Škole su uključene u dijelu projekta pod nazivom „Moja domovina – Tvoja domovina“. Našu županiju će u tome predstavljati učenici Srednje škole Koprivnica. U tijeku su također i pripreme za „putujuću izložbu“, u sklopu koje će Koprivničko-križevačku županiju predstavljati tri slikara s njenog područja.

Podsjećamo da Projekt „Sretna djetelina s četiri lista“ sufinancira Europska komisija, uključeni su partneri iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a nositelj svih aktivnosti oko provedbe projekta za hrvatske partnere je Koprivničko-križevačka županija. Cilj ovog projekta je stvaranje pozitivnog ozračja među građanima radi proširenja EU na zemlje jugoistočne Europe, a naglasak je stavljen na različitosti Europe, regionalne identitete, dosadašnja iskustva zemalja članica nakon proširenja i očekivanja budućih članica