Župan Koren službeno otvorio 19. Dane travnjaka Koprivničko – križevačke županije

U subotu 16. svibnja na koprivničkom sajmištu službeno je otvorena poljoprivredna manifestacija 19. Dani travnjaka Koprivničko – križevačke županije. Manifestacija je započela svečanim mimohodom Bilogorskih renđera gradskim ulicama do Sajmišta.

Na samom početku otvorenja prigodnim govorom obratio se zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Darko Sobota koji je izrazio zadovoljstvo brojem izlagača, njih 121 i interesom malih i velikih poljoprivrednih proizvođača za sajamsku manifestaciju.

Gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak zahvalila se svim izlagačima i istaknula kontinuitet Sajma i njegovu prepoznatljivost i izvan naše Županije.

Ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović govorila je o ulozi Agencije i pozvala poljoprivrednike da koriste njihovu pomoć i usluge.

U svom obraćanju saborski zastupnik i član Odbora za poljoprivredu Hrvatskog Sabora Branko Hrg naglasio je simboliku naziva „Dani travnjaka“ odnosno trave kao temeljne hrane za proizvodnju mlijeka te se osvrnuo na smanjenje proizvodnje u mliječnom sektoru.

IMG_8071 [1024x768]„Prema statističkim pokazateljima, ovaj Sajam ima svoje mjesto na karti sajmova u državi. Iako, je sektor poljoprivrede pun problema, vjerujem da ćemo dočekati bolja vremena i da ćemo se bolje organizirati u uvjetima u kojima djelujemo te da će poljoprivreda kao temeljna djelatnost u državi postati prva vrijednost ovog društva“ rekao je župan Koren i proglasio otvorenim ovogodišnje Dane travnjaka.

Otvorenje sajma uveličale su podravskim spletom pjesama članice Kulturno umjetničko društvo Srce iz Koprivnice, a nakon otvorenja manifestacije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač Koprivničko – križevačke županije.

Najbolji proizvođači kravljeg mlijeka:

  1. ZLATKO PANIĆ iz Koprivnice – proizvodi 529.250 kg mlijeka
  2. MILORAD VRHOVSKI iz Cirkvene – 415.789 kg mlijeka
  3. ZORAN PLEŠKO iz Čepelovca – 412.566 kg mlijeka

Najbolji proizvođači kozjeg mlijeka:

  1. ŽELJKO ŽEGER iz Cirkvene – proizvodi 63.405 kg mlijeka,
  2. PETAR VODOPIJA iz Cirkevene – 49.788 kg mlijeka
  3. DAVOR KOROŠEC iz Đelekovca – 44.306 kg mlijeka

IMG_8021 [1024x768]

Za najperspektivnijeg mladog proizvođača proglašen je Franjo Imbrišić iz Kozarevca koji živi s roditeljima na obiteljskom imanju te su prepoznati kao obitelj s dugogodišnjom tradicijom uzgoja stoke. Obiteljski OPG-e osvojio je brojne nagrade, šampionska zvona i priznanja na domaćim i međunarodnim izložbama.
Franjo je član Upravnog i uzgajivačkog  Odbora H.U.SIM-a, aktivno sudjeluje u radu sa znanstvenim i stručnim institucijama, a za istaknuti je njegov rad na genetskom unapređenju grla na domaćinstvu putem ciljanog sparivanja i embriotransfera.

Manifestacija se i ove godine održava u organizaciji  Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske poljoprivredne agencije, Grada Koprivnice, PORA – Razvojne agencije Podravine i Prigorja, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Obrtničke i Gospodarske komore, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Srednje gospodarske škole Križevci, Konjičkog kluba Bilogorski renđeri i županijske Savjetodavne službe.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.