Župan Koren sa županima županija Sjeverne i Središnje Hrvatske potpisao Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma

Župan Darko Koren  u utorak 9. srpnja, u Energetskom centru Bračak u Zaboku, potpisao je zajedno sa županima županija Sjeverne i Središnje Hrvatske Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Osim Koprivničko-križevačke županije supotpisnici Pisma namjere su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Bjelovarsko – Bilogorske županije Damir Bajs te župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Nakon svečanog potpisivanja, župani su se obratili javnosti obrazloživši glavne ciljeve koje kao supotpisnici  Razvojnog sporazuma žele postići s jasnim naglaskom jačanja konkurentnosti i uravnoteženja regionalnog razvoja.

Tom prilikom župan Koren je kazao kako je jedan od glavnih ciljeva Pisma namjere zaštita interesa svih stanovnika koji žive na prostoru Sjeverne i Središnje Hrvatske jer zbog toga su kao dužnosnici  i zadobili povjerenje ljudi koji su ih odabrali za svoje predstavnike.

„Unatoč našim posebnostima, naše županije imaju mnogo toga zajedničkog, a od Vlade koja je  naše partner tražimo da nam omogući još lakše povezivanje koje će biti na korist svim stanovnicima ovog velikog i prosperitetnog područja. Ova inicijativa i pregovori s državnim tijelima je možda kao partija šaha, no mi ne želimo biti niti pijuni, niti kraljevi već želimo omogućiti našim stanovnicima što bolje uvjete za život kroz zajedničke razvojne projekte. Ovim potpisivanjem Pisma namjere očekujemo mnogo, a od države tražimo  trajnu orijentaciju i partnersku pomoć u traženju rješenja svih onih tema koje nas opterećuju. Želimo znati gdje smo sada i kuda idemo te koji je stav Vlade po pitanju razvoja našeg kraja.  Nadamo se da će potpisivanje ovog sporazuma tome značajno pridonijeti“, istaknuo je župan Koren.

Supotpisnici  Pisma namjere jasno su naznačili kako kroz zajedničke strateške projekte žele doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, ostvarenju trajnog gospodarskog rasta te stvaranju preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i privlačenju investicija svih pet županija, ali i cijeloj državi.

Domaćin sastanka župan Kolar kazao je kako su župani pokrenuli inicijativu zbog nastojanja županija da u suradnji s Vladom i resornim ministarstvima lakše pronađu model povlačenja sredstava iz europskih fondova.

„Još u veljači prošle godine počeli smo pregovore s Vladom oko potpisivanja razvojnog sporazuma, dostavili smo sve naše strateške projekte i sada očekujemo da ministrica Žalac supotpiše ovo Pismo namjere te da se unutar šest mjeseci u kojem se treba izraditi sporazum on  proslijedi drugim tijelima u ministarstvima kako bi krenuli s provođenjem strateških projekata. Njih ima dovoljno na području pet županija, a ovaj je postupak za nas neophodan da bi mogli daje razvijati naše strateške projekte jer smo blizu limita odobrenog iz europskih fondova koji je određen za period od tri godine“, pojasnio je župan Kolar.

Na konferenciji za medije koja je održana nakon potpisivanja Pisma namjere, javnosti su se obratili i župan Damir Bajs koji je kazao kako je  interesno povezivanje županija kroz projekte od strateškog značenja pravi put prema Europi i regionalnom pristupu, župan Matija Posavec koji je izrazio nadu kako će prijedlozi iz sjeverne i središnje Hrvatske biti više prepoznati od strane Vlade te župan Radimir Čačić koji je zaključio da Vlada mora omogućiti šansu županijama da ubrzaju procese povlačenja europskih sredstava jer  građani nisu zadovoljni s tempom realizacije projekata.

Svi  župani supotpisnici Pisma namjere zaključno su se složili kako parametri pokazuju da znaju prepoznati potrebe građana te kako realizirati projekte, a uz to su izrazili nadu da će Vlada  potpisati ovaj sporazum kako bi što prije mogli krenuti s početkom realizacije projekata koje su od strateških interesa za svih pet županija.

Služba ureda župana