Župan Koren prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite

Na Zrinskom trgu u Koprivnici u ponedjeljak, 2. ožujka župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branka Cuki prisustvovali su svečanom programu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite. U organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica, županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje i Gradskog stožera građanima su prikazane radne aktivnosti sa upozorenjem na postojanje opasnosti i rizika od katastrofa. U programu su sudjelovali Koprivničko-križevačka županija, gradsko i županijsko društvo Crvenog križa, Policijska uprava Koprivničko-križevačka, HGSS Bjelovar (Koprivnica) koje su prezentirale opremu i načine djelovanja u upravljanju katastrofama. U svom obraćanju pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić naglasio je kako se očekuje i donošenje novog zakona za zaštitu od katastrofa koji bi dosadašnji različiti pristup subjekata u zaštiti i spašavanju kao što su vatrogastvo, medicinska pomoć, civilna zaštita te djelovanje državnih tijela i ministarstava povezao u jedan jedinstveni sustav zapovijedanja u Republici Hrvatskoj. Župan Koren povodom Međunarodnog dana civilne zaštite osvrnuo se na njezinu osnovnu djelatnost koja se odnosi na zaštitu ljudskih života, životne okoline i materijalnih resursa od prirodnih nepogoda, ekoloških katastrofa koje osim ljudskih života nanose velike štete gospodarstvu.

Koprivničko-križevačka županija je u sklopu projekta Dravis 3 nabavila IT opremu, opremu za zaštitu i spašavanje te civilnu zaštitu u vrijednosti gotovo 30 tisuća eura koju je danas na gradskom trgu prezentirao zapovjednik  županijske Vatrogasne zajednice  Zvonimir Habijan,  a njezina svrha dokazana je za vrijeme prošlogodišnjih poplava.

Valja istaknuti da je Županija prošle godine potpisala i Sporazum sa županijom Somogy u Republici Mađarskoj koja se odnosi na zajedničku suradnju dviju regija u području zaštite i spašavanja u katastrofama.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.