Župan Koren primio gerontodomaćice

U dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici u četvrtak, 28. listopada, župan Darko Koren organizirao je prijam za djelatnike u programu “Pomoć u kući osobama starije životne dobi” – gerontodomaćice. Uz župana Darka Korena, zamjenika župana Ivana Pala i njihove suradnike, prijemu su prisustvovali i predstavnici Doma za starije i nemoćne osobe.

U ime domaćina prisutne je na početku pozdravila ravnateljica Doma Vesna Križan, a predsjednica kluba Mariška Verica Šarlija detaljnije je predstavila program. Župan Darko Koren pohvalio je gerontodomaćice, te rekao da o onome što čine s terena dolaze vrlo pozitivni odjeci.

„Program je dosegnuo razinu kakvoj se nitko nije nadao, a ocjene meritornih osoba vrlo uglednih institucija su da je vrlo kvalitetan. Program pokriva cijeli teritorij Županije, po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj. Imamo ambiciju da ga unaprijedimo i proširimo na obitelji koje nisu u kategoriji socijalnih, već su uslugu same spremne financirati. Time bi program dobio i komercijalnu dimenziju, te još veći broj zaposlenih što nikako nije zanemarivo.“ – kazao je župan Koren.

U ime prisutnih gerontodomaćica obratile su se Ivanka Cesarec i Valentina Horvat. One su se zahvalile Županiji na vrlo dobroj potpori projekta, te su govorile o iskustvima svog terenskog rada s korisnicima.

Program “Pomoć u kući osobama starije životne dobi” u Koprivničko-križevačkoj županiji provodi se od 2006. godine. U program je dosad uključeno oko 550 domaćinstava, u kojima žive osobe slabijeg zdravstvenog i imovinskog stanja koje su ovisne o pomoći drugih osoba. U programu je trenutno zaposleno 39 gerontodomaćica, koje svakodnevno obilaze starije osobe na svom području i brinu o njima. Gerontodomaćice brinu o prehrani, higijeni, kućanskim poslovima i zdravstvenoj skrbi korisnika.