Župan Koren potpisao ugovor o subvencioniranju stambenih kredita liječnicima zaposlenima u županijskim  zdravstvenim ustanovama

U prostorijama Županijske uprave u srijedu 9. listopada potpisan je Ugovora o poslovnoj suradnji za odobravanje stambenih kredita liječnicima zaposlenima u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Koprivničko- križevačka županija. Ugovor su potpisali župan Darko Koren i direktorica Regije Sjeverne i Središnje Hrvatske Privredne banke Zagreb d.d. Martina Kožulj Omazić.

Potpisivanjem ovog Ugovora Županija će subvencionirati dio redovnih kamata na stambene potrošačke kredite u visini od 1,50 postotnih poena od ukupne kamatne stope, tijekom prvih sedam godina otplate kredita čime se aktivno uključila u provedbu nove mjere koja za cilj ima stvaranje još boljih uvjeta za liječnike te povećanje zdravstvenog standarda na području Koprivničko-križevačke županije.

Prilikom potpisivanja ugovora župan je naglasio kako nova mjera prati potrebe zdravstvenog sustava koji zbog odljeva radne snage prolazi kroz izazovno razdoblje te kako će uvjeti koje će stvoriti Županija i poslovne banke uvelike pomoći da se negativni trend odlazaka liječnika  prekine.

„Hvala Privrednoj banci koja je prepoznala naš program kojim ćemo značajno utjecati na aktualno i vrlo izazovno stanje u hrvatskom zdravstvu. Vjerujem kako će ova naša inicijativa potaknuti i ostale da se priključe kako bi stvorili uvjete za ostanak liječnika u našoj županiji i Hrvatskoj. Glavni nam je cilj motivirati ih da ovdje žive i rade, a ovakvim programima i mjerama koje smo osmislili ispunjavamo naš zadatak u poboljšanju cjelokupnog zdravstvenog sustava županije“, naglasio je župan Koren.

Kredit je namijenjen za rješavanje stambenih potreba liječnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Županija, bilo da se radi o kupnji kuće ili stana,  izgradnji, adaptaciji ili proširenju stambenog objekata ili refinanciranju postojećeg stambenog kredita, a iznos subvencioniranog dijela kredita će se kretati od 100.000 do maksimalno 500.000 kuna. Sve ovo, istaknuo je župan, je pokazatelj kako se Županija uhvatila u koštac sa svim aspektima i problemima zdravstvenog sustava.

„U zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Županija radi oko 220 liječnika, a interes za subvencioniranje je, preko ankete koju smo proveli, do sada iskazalo oko 50-ak liječnika. Projekcije govore kako bi  se taj broj mogao povećati na 80-ak zahtjeva što dodatno pokazuje da smo dobro osmislili mjeru i da za njom već sada vlada velik interes. Najvažnije, to znači da smo na dobrom putu da liječnike zadržimo u našoj županiji“, pojasnio je župan.

U ime Privredne banke Zagreb prisutnima se obratila direktorica Martina Kožulj Omazić koja je istaknula zadovoljstvo što banka ima priliku potpisati ugovor s Koprivničko-križevačkom županijom.

„Drago nam je što smo se uključili u projekt Županije kojim maksimalno želimo podržati naše liječnike. Nudimo najpovoljnije kreditne uvjete čime želio liječnike zadržati da svoja znanja i iskustva i daje primjenjuju na području vaše županije i Hrvatske. Odlično surađujemo i s Hrvatskom liječničkom komorom te vjerujem kako će se ta suradnja vidjeti i u provedbi ovog projekta, stoga pozivamo sve liječnike da se odazovu i iskoriste pogodnosti“, kazala je direktorica Kožulj Omazić.

Potpisivanju ovog značajnog ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici resornih županijskih Upravnih odjela te predstavnici Privredne banke Zagreb.

Služba ureda župana