Župan Koren ponovno izabran za potpredsjednika HZŽ-a, novi je predsjednik Danijel Marušić župan Brodsko-posavske županije

Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo – istaknuo je u govoru župan Darko Koren

U Zagrebu je danas održana Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija na kojoj je izabrano novo vodstvo nacionalnog udruženja županija. Izbornom Skupštinom je predsjedao župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice. Članovi Skupštine podržali su kandidaturu te za novog predsjednika izabrali župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, a župan Koren dobio je novi mandat za obnašanje dužnosti potpredsjednika Zajednice.

Novoizabrani predsjednik istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, ali i suradnje s Vladom Republike Hrvatske. Redovni sastanci s premijerom Plenkovićem prinijeli su pozornosti sve aktualne izazove s kojima se susrećemo, bilo da se radi operativnim programima unutar Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije ili povjeravanju poslova ureda državne uprave. Intenzivno radimo na gorućem pitanju rješavanja javnog linijskog prijevoza, centrima za gospodarenje otpadom i rješavanju pitanja upravljanja nekretninama, rekao je Marušić.

Uzvanicima se obratio i potpredsjednik HZŽ-a župan Koren koji je zahvalio na povjerenju te kazao kako vjeruje da će Zajednica i dalje donositi važne odluke za dobrobit građana te kvalitetno surađivati s lokalnom, regionalnom i nacionalnom vlasti.  „Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Primjena načela supsidijarnosti i stvaranje društva po uzoru na mnoga europska, ostaju naš cilj kojemu težimo“, istaknuo je župan Koren.

Važnost suradnje hrvatskih županija i Vlade RH naglasio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, ističući da je decentralizacija u kontekstu povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama krenula upravo iz dijaloga župana i hrvatske Vlade. Podsjetio je da Nacionalni plan oporavka i otpornosti županijama nudi brojne prilike koje će potaknuti njihov daljnji razvoj.

U Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija imenovani su svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, a Nadzorni odbor čine: zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, te Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije. Spomenimo kako je današnjoj Skupštini prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak.

Dodajmo na kraju da uz aktivnosti na nacionalnom planu, Hrvatska zajednica županija aktivno djeluje i izvan okvira Hrvatske, kroz brojna europska udruženja i kao dio europskih institucija, a posebnu suradnju njeguje i sa Savezom vojvodstava Republike Poljske.

Izvor: HZŽ

Služba ureda župana