Župan Koren otvorio županijsku manifestaciju 12. Dan povrća

„Poljoprivreda kao sektor iznimno je važna za ovaj prostor Podravine i Prigorja, a smatram da je povrtlarstvo jedan segment koji prednjači u odnosu na ostale“

Na koprivničkom Zrinskom trgu danas, 9. srpnja održana je središnja edukativno promotivna manifestacija posvećena promidžbi proizvodnje povrća i promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, 12. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.

Na samom otvorenju Zdravko Matotan, predsjednik Organizacijskog odbora predstavio je  program Dana povrća nadodavši: „Ova manifestacija nas sve povezuje jer upravo na njoj razmjenjuju se iskustva i znanja u cilju unapređenja povrtlarske proizvodnje“, zaključio je predsjednik Matotan. U ime suorganizatora obratio se i zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić koji je zahvalio Županiji na suradnji i svima koji sudjeluju na ovoj manifestaciji.

IMG_0099m1Zahvalu na suradnji uputio je i župan Darko Koren koji je ujedno i pohvalio sve sudionike te istaknuo: „Poljoprivreda kao sektor iznimno je važna za ovaj prostor Podravine i Prigorja, a smatram da je povrtlarstvo jedan segment koji prednjači u odnosu na ostale“. Dodao je da je „povrtlarstvo jedan stabilan segment poljoprivredne proizvodnje“ te da će Županija i dalje podržavati i poticati ovakve manifestacije, a na kraju i svečano otvorio ovu manifestaciju.

Otvorenju su se pridružili i zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal, saborski zastupnik Damir Felak, predstavnici općina, županijskih ustanova, Obrtničke i Gospodarske komore te brojni posjetitelji.

Manifestacija 12. Dan povrća okupila je 33 proizvođača povrća i predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Županije. a uz promotivno-prodajnu izložbu u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana su i stručna predavanja na kojima je obrađena aktualna tematika iz područja povrćarstva. Poznati i priznati stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za zaštitu bilja, Podravkinog Istraživanja i razvoja te županijske Udruge proizvođača povrća i voća  govorili su o Mjerama ruralnog razvoja za male i mlade poljoprivrednike, o virozi paprike i mjerama sprečavanja njihove pojave te o kompetitorima štetnim patogenima u tlu u proizvodnji povrća, o mogućnosti razvoja suvremene proizvodnje graha u Podravini, ali i proizvodnji povrća na području Strumice u Republici Makedoniji.

Nakon obilaska manifestacije i stručnih predavanja, uslijedila je podjela priznanja za najljepše uređeni izlagački prostor koje je dodijelio zamjenik IMG_9904m0župana Sobota OPG-u Turčić Josipa iz Novog Virja koji je osvojio prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je OPG-u Popović Mije iz Herešina dok je treće mjesto osvojio OPG Gašparov Ljubica iz Prugovca.

Dan povrća završio je obilaskom pokusnog polja Razvoja poljoprivrede Podravke na Danici gdje su stvorene prve međunarodno priznate hrvatske sorte povrća. Pored toga, a s ciljem uspostave što bolje komunikacije proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije s potencijalnim kupcima tiskan je i katalog u kojem je predstavljeno 111 proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije s podacima o vrsti i obimu njihove proizvodnje te načinima plasmana.

Kulturno-umjetnički dio programa upriličili su Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, Kulturno-umjetničko društvo „Mladi metalac“ Hadžići iz Bosne i Hercegovine, KUD Delovi te KUD  „Rudar“ Glogovac, a organizatori događaja su Koprivničko-križevačka županija, PORA Razvojna agencija, Savjetodavna služba, Grad Koprivnica, Podravka d.d., Hrvatsko agronomsko društvo, županijska Udruga proizvođača povrća te HGK Županijska komora Koprivnica.

Služba ureda župana