Župan Koren održao svečani prijem za darivatelje krvi

U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica u ponedjeljak, 26. listopada povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi održan je županov svečani prijem za višestruke darivatelje krvi. Svake godine 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na taj dan 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dorovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Svečanom prijemu prisustvovali i zamjenik župana Ivan Pal, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Križevaca Branko Hrg, te brojni gosti i uzvanici.

Ovo je prilika da se simbolično obilježi Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, te uruče priznanja onima koji su ove godine krv dali po sedamdeseti peti (žene) i stoti puta (muškarci). Prisutnima se obratila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Dubravka Jaković i Adela Sočev ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije.

IMG_8772mŽupan Koren obratio se okupljenima riječima: „Dobrovoljno davanje krvi je vrhunac svega što je važno u ljudskom životu, a to uvijek najbolje osjetimo onda kada krvi ponestane u našim bolnicama i kirurškim salama gdje se mole davatelji da daju krv, jer bez krvi nema života. Ja vam se u ime svih svojih suradnika zahvaljujem na vašoj humanosti i na ustrajnosti u tome da dajete krv, a ovo danas je simboličan način na koji vam zahvaljujemo“.

Koprivničko-križevačka županija i Društvo Crvenog križa na simboličan nančin izrazilo je zahvalnost te su svim davaocima krvi koji su krv dali 75 puta –žene i 100-puta muškarci dodijelio narukvice sa simboličnom posvetom, a Koprivničko-križevačka županija visoko priznanje županije srebrnjak s likom Sv. Marka Križevčanina, zaštitnika naše županije. Priznanja je zlatnim darivateljima dodijelio župan Darko Koren i predsjednica Jaković.

Na području Koprivničko – križevačke županije aa prvih 9 mjeseci 2015. godine prikupljeno je 6.427 doza dragocjene tekućine, od toga u Koprivnici 4.565, u Križevcima 1.008, a u Đurđevcu 854 doze krvi. Broj višestrukih darivatelja krvi, odnosno najzlatnijih darivatelja svake godine je sve veći, u 2015. godini ih je čak 14.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.