Župan Koren na sastanku s ministricom Vučković: Budućnost poljoprivredne proizvodnje leži u povezivanju s prehrambenom industrijom, u taj smo sektor posljednje četiri godine uložili gotovo 10 milijuna kuna

Nakon obilaska Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković u prostorima Županijske uprave sastala se sa županom Darkom Korenom, saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, županijskim pročelnicima te ravnateljem OB Koprivnica Matom Devčićem. U pratnji ministrice bili su državni tajnik Zdravko Tušek, glavna savjetnica Franka Vojnović te savjetnik ravnateljice HAPIH-a Franjo Poljak.

Glavne teme sastanka bile su stanje poljoprivrede na prostoru županije, izgradnja distributivnih centara te informacije o aktualnim izmjenama zakona o elementarnim nepogodama i poljoprivrednom zemljištu i utjecaju istih na obaveze županija.

Kao što je pojasnio župan na sastanku, primarna poljoprivredna proizvodnja na prostoru županije ima trend kretanja nacionalne poljoprivredne proizvodnje s deficitom u odnosu na okrupnjavanje poljoprivrednih površina  i uz nedostatak osnovne infrastrukture za jačanje tržišne pozicije poljoprivrednih proizvođača. Županija je u sektor primarne poljoprivredne proizvodnje u posljednje četiri godine investirala 9,6 milijuna kuna, dok je ove godine u proračunu osigurala 2,7 milijuna za potpore male vrijednosti te 800 tisuća za sajmove i donacije udrugama.

Sa svrhom jačanja tržišne konkurencije poljoprivrednog sektora i provedbe kratkih lanaca opskrbe plan je da se izgrade distributivni centri za voće, povrće i meso vrijedni 200 milijuna kuna, očekuje se izrada projektno-tehničke dokumentacije te poziv za korištenje sredstava iz EU izvora.

Župan je kazao kako je ministrica u današnjem posjetu Županiji dobila širu sliku poljoprivrede na ovom području, od obrazovnih institucija s dugogodišnjom tradicijom do perspektivne proizvodnje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Naglasak današnjeg sastanka bio je na temama prezentacije poljoprivredne proizvodnje i izgradnji distributivnih centara, koji su dio strateškog projekta gradnje 13 takvih objekata na području Hrvatske. U razgovoru s ministricom opet smo naglasili važnost povezivanje poljoprivredne proizvodnje s prehrambenom industrijom – Podravka je spremna koristiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju za svoje potrebe, ne samo na prostoru županije nego puno šire. Na sastanku s predsjednicom Uprave Martinom Dalić zaključili smo kako ćemo bez aktivne uloge države u smislu subvencioniranja proizvodnje teško ostvariti cilj koji smo si zadali“, naglasio je župan te ministrici zahvalio na dolasku, suradnji i konstruktivnom sastanku.

Ministrica je županu uzvratila zahvale na organizaciji današnjeg posjeta, dodavši: „Na sastanku smo se dotaknuli i aktualne problematike u sektorima mljekarstvu i svinjogojstva te su pozdravljene naše intervencije, obzirom da su se ti sektori suočili s brojnim poremećajima, ne samo što se tiče pandemije koronavirusa, nego i tržišta. Cilj je pomoći proizvođačima, posebno manjima i u udaljenim područjima, a što se tiče distribucijskih centara, uskoro ćemo pokrenuti javni poziv kako bismo odredili buduće lokacije. U sljedećih nekoliko godina izgradit ćemo neophodnu skladišnu distribucijsku infrastrukturu, a danas smo imali čast uručiti i tri ugovora u sklopu Programa ruralnog razvoja. Smatramo da poljoprivredi značajno može pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije, a uručili smo i dva ugovora za početak nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu jer to doprinosu interesu mladih za bavljenje poljoprivredom. Kako bi dodatno potaknuli taj interes, planiramo povećati potpore za mlade poljoprivrednike.“

Saborski zastupnik Mišel Jakšić osvrnuo se na važnost domaće poljoprivredne proizvodnje, dok je ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić informirao ministricu o nabavi prehrambenih proizvoda za bolnički sustav te korištenju kriterija kratkih lanaca dostave kao kriterija kvalitete u nabavi prehrambenih proizvoda.

Nakon sastanka Milenku Dulikraviću, Alenu Horvatu i Zoranu Pavuniću ministrica Vučković je uručila 900 tisuća kuna vrijedne ugovore iz Programa ruralnog razvoja, a zatim se krenulo u obilazak OPG-a Imbrišić u Kozarevcu gdje su svečano otvoreni novi prostori sirane Imbrišić.

 

Služba ureda župana