Župan Koren na sastanku s ministricom Tramišak i županima sjeverne Hrvatske

Župan Darko Koren prisustvovao je sastanku pet župana sjeverozapadne Hrvatske, koji je održan u Varaždinu, uz prisustvo ministrice regionalnoga razvoja i EU fondova Nataše Tramišak. Uz župana Korena, sudjelovali su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a tema je bila Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske.

Cilj sastanka bio je definirati zajedničke prioritete te projekte koji su od značaja za daljnji razvoj pet sjeverozapadnih županija.

Ministrica Tramišak naglasila je kako je ravnomjerni regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te da će Razvojni sporazum pomoći daljnjem razvoju i napretku županija i njihovog stanovništva.

Vi ste kao župani definirali prioritete razvoja, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini, a utvrdili smo i načine suradnje te moguće izvore financiranja projekata za koje ćete se vi, u suradnji s Vladom RH zalagati. Projekti koji će se realizirati bit će u službi daljnjeg razvoja gospodarstva, a jasni pokazatelji uspješnosti koje ste naveli omogućit će napredak i veću povezanost vašeg stanovništva s ostalim dijelovima Hrvatske. Također, ovi projekti financirat će se i sredstvima Europske unije”, kazala je ministrica Tramišak te podsjetila kako je Razvojni sporazum jedan od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja. Nakon nekoliko mjeseci u kojima je Ministarstvo u suradnji sa županijama intenzivno radilo na pripremi takvog Sporazuma, slijedi skorašnje potpisivanje.

Među istaknutim prioritetima za sjever Hrvatske su cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor, ulaganja u znanost i obrazovanje te u kulturu i turizam. Realizacija ovih projekata doprinijet će razvoju gospodarstva, omogućit će kvalitetnija radna mjesta i nova zapošljavanja, a svi rezultati koji budu vidljivi u razdoblju koje je pred nama svjedočit će važnosti ovog Razvojnog sporazuma.

Tijekom sastanka svih pet župana iznijelo je svoje stavove o dosadašnjem radu i prijedloge projekata koji će biti uključeni u Razvojni sporazum.

 

Služba ureda župana