Župan Koren kao član izaslanstva Hrvatske zajednice županije prisustvuje 2. Forumu poljskih i hrvatskih regija

Župan Darko Koren kao član izaslanstva Hrvatske zajednice županije (HZŽ) boravi u poljskom gradu Kolobrzegu gdje se od 14. do 16. srpnja održava 2. Forum poljskih i hrvatskih regija. Organizatori foruma su Zajednica vojvodstava Republike Poljske i HZŽ, a skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Senata Republike Poljske.

Cilj skupa je nastavak dosadašnje uspješne suradnje hrvatskih župana s poljskim kolegama u razmjeni iskustava o privlačenju sredstava iz EU fondova s ciljem osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja. Poljska je primjer dobre prakse zbog vrlo visoke razine korištenja EU fondova, pa je suradnja hrvatskih i poljskih regija hvalevrijedna inicijativa budući da Hrvatska ulaskom u Europsku Uniju na godišnjoj razini ima na raspolaganju više od milijardu eura iz EU fondova.

Sudionici foruma diskutiraju i o značenju srednjoeuropskog prometnog koridora CETC- ROUTE 65 „Baltik – Jadran“, koji prolazi i područjem Koprivničko-križevačke županije, te je bitan za strateško povezivanje sjevera i juga Europe. Potencijal buduće gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske leži upravo u ovom prometnom koridoru koji će u budućnosti omogućiti razvoj luka na Baltiku i Jadranu.

U kontekstu gospodarske suradnje raspravlja se i o razvoju obnovljivih izvora energije, te financiranju ovih investicija u Poljskoj i Hrvatskoj. U uvodnom dijelu foruma potpisan je sporazum o suradnji vojvodstva Wielkopolskog i Vukovarsko-srijemske županije, što je već četvrti sporazum o suradnji poljskih i hrvatskih županija, a postoji inicijativa da se suradnja uspostavi i među drugim regijama.