Župan Koren i zamjenik Sobota u radnom posjetu Općini Sveti Petar Orehovec

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima su u srijedu 22. siječnja na poziv načelnika Općine Franje Poljaka posjetili Općinu Sveti Petar Orehovec. Radni posjet započeo je sastankom u prostorijama Općine kojem su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić te zamjenik načelnika Dragutin Hendelja. Tom prilikom potpisan je Sporazum o izgradnji školske sportske dvorane o kojoj se, napomenuo je župan, govori već više od desetak godina.

„Na posljednjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća dali smo obećanje da ćemo toj problematici pristupiti na realan način koji garantira realizaciju. Projekt će se provoditi kroz dvije godine, a u njemu će financijski s po 50 posto sudjelovati Županija i Općina. Takav smo koncept osmislili za pet naših općina i pet škola i to je nakon koprivničke gimnazije, koja je građena po modelu javno-privatnog partnerstva, naš najveći projekt u školstvu. Podsjećam da smo ovdje ne tako davno izgradili dvije škole, u Fodrovcu i u Gregurovcu, te smo realizirali niz zahvata i na matičnoj školi, poput sanacije krovišta i klizišta. Općinskom vodstvu čestitam i na izgradnji dva dječja vrtića, kao odgovoru na depopulacijske trendove“ kazao je župan i dodao kako je suradnja s Općinom na visokoj razini.

Načelnik Poljak je zahvalio Županiji što brine o ravnomjernom razvoju svih krajeva  te kazao kako će izgradnja školske sportske dvorane biti najvažniji projekt u nadolazećem razdoblju.

„Županija je pronašla model i poduprla projekt. Odradili smo određene predradnje za kreditno zaduženje, dok je dio oko zemljišta i građevinske dozvole riješen. Iza nas je ugovorena prva faza izgradnje cijelog tog projekta, a to je zaštita građevinske jame i izgradnja potpornog zida nakon čega ćemo, vjerujem, uskoro položiti kamen temeljac za dvoranu Nadam se i daljnjoj kvalitetnoj suradnji na području infrastrukture, osobito komunalne, da povećamo taj standard života u općini Sveti Petar Orehovec “, kazao je Poljak.

Nakon sastanka u Općini župan je sa suradnicima obišao radove na zaštititi građevinske jame i pripremi podloge u Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec, a obilasku gradilišta su se pridružili i predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Matus i ravnatelj Stjepan Lučki. Potom je uslijedio obilazak dvije prometnice na kojima su realizirani radovi obnove i modernizacije –  lokalne ceste LC 26040 na dionici Donji Fodrovec-Kusijevec te lokalne ceste LC 26049 na dionici  Bogačevo-Voljavec Riječki.

Načelnik Poljak je zahvalio Županiji i ŽUC-u na dobroj suradnji  te kazao kako su Općina i ŽUC-a zajedničkim snagama uspjeli modernizirati prometnice koje su od velikog značaja za  stanovništvo, napomenuvši kako je iz općinskog proračuna u protekloj godini u prometnice investirano 1,5 milijuna kuna dok je iz EU fonda u nerazvrstane ceste uloženo dodatnih devet milijuna kuna.

Župan je izrazio zadovoljstvo što Županija i Općina zajednički rade na izgradnji cestovne infrastrukture: „Tako se jednostavno može napraviti više. Model pola-pola je prihvatljiv i to je vidljivo i na primjeru dvorane“, zaključio je župan.

Ravnatelj Guzalić pojasnio je kako je realizirana dionica Donji Fodrovec-Kusijevec u dužini 1400 metara pri čemu je cijena radova bila 1,5 milijuna kuna u čemu je Općina sudjelovala sufinancirajući radove s iznosom od 650.000 kuna. Modernizirana je i cesta na dionici Bogačevo-Voljavec Riječki u dužini 740 metara gdje je Općina ugovorila i financirala  podlogu, a ŽUC je financirao asfalt s iznosom 253.000 kuna.

Općina Sv. Petar Orehovec je prepoznala potrebu da se osim nerazvrstanih cesta, kojima Općina upravlja, uključi i u modernizaciju cesta koje su pod ingerencijom ŽUC-a.To je dobar primjer suradnje kako bi se ljudima poboljšao standard na prometnicama. Ukupno sudjelovanje Općine je bilo 850 tisuća, dok je ŽUC sudjelovao u prošloj godini sa skoro milijun kuna. Ovaj model su na kraju prihvatile sve jedinice lokalne samouprave i to smo uveli kao kriterij. Zahvaljujem načelniku, Općini i Općinskom vijeću na suradnji“ zaključio je Guzalić.

Izvor fotografija: prigorski.hr, sjever.hr

Služba ureda župan