Župan Koren i zamjenik Sobota u Galeriji Koprivnica razgledali izložbu Tajne željeza

Drago nam je da Muzej dobro surađuje s Koprivničko-križevačkom županijom koja za rad Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama godišnje izdvaja 200 tisuća kuna, a prije nekoliko dana smo potpisali i tri ugovora vrijedna 34 tisuće kuna kojima ćemo sufinancirati projekete Muzeja. Želimo vam da nastavite s kreiranjem novih kulturnih sadržaja te da i dalje vrijedno radite na očuvanju kulturnog identiteta Koprivničko-križevačke županije“ istaknuo je župan

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota danas su u prisustvu pročelnice Službe ureda župana Melite Ivančić i pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ane Mušlek posjetili Galeriju Koprivnica u kojoj je nedavno otvorena izložba „Tajne željeza“.

Kroz postav izložbe župana i suradnike je proveo ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin koji je uz zahvalu na dolasku predstavio sve etape rada i dobivanja željeza iz željezne rude, od pronalaska i prikupljanja kvalitetne rude u prirodi, preko izgradnje talioničkih peći pa sve do samog procesa taljenja te specifičnosti s kojim su se muzealci susretali tijekom arheoloških istraživanja u sklopu interdisciplinarnog projekta TransFER. Kako je prilikom razgledavanja postava naglasio ravnatelj Čimin, izložba prikazuje sve postupke obrade željeza na području Podravine kroz više povijesnih razdoblja te otkriva tajne koje se kriju iza svakog željeznog uporabnog predmeta korištenog u predindustrijsko doba na ovim prostorima.

Župan je zahvalio ravnatelju na organizaciji vrijedne izložbe koja će javnosti kroz izložbene predmete i rekonstruirane talioničke peći približiti sve tajne koje se kriju iz zahtjevnog procesa dobivanja željeza. „Čestitam na sjajnoj izložbi kojoj je prethodilo i interdisciplinarno istraživanje, riječ je o uistinu složenom projektu koji je vjerujem pobudio velik interes javnosti. Drago nam je da Muzej u sklopu svoje djelatnosti dobro surađuje s Koprivničko-križevačkom županijom koja za rad Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama godišnje izdvaja 200 tisuća kuna, a prije nekoliko dana smo  potpisali i tri ugovora vrijedna 34 tisuće kuna kojima ćemo sufinancirati izložbene programe i nakladničku djelatnost te konzervatorsko- restauratorske radove na predmetima iz fundusa Muzeja. Želimo vam da nastavite s kreiranjem novih kulturnih sadržaja te da i dalje vrijedno radite ma očuvanju kulturnog identiteta Koprivničko-križevačke županije“, istaknuo je župan.

Spomenimo na kraju kako se izložba „Tajne željeza“ nastala u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Instituta za arheologiju u sklopu Europskih dana arheologije može razgledati do 19. srpnja 2020. godine.

Služba ureda župana