Župan Koren i zamjenik Ljubić prisustvovali svečanom otvorenju Picokijade

U subotu, 26.lipnja u Đurđevcu je po 53. puta održano svečano otvorenje kulturno-turističke manifestacije „Picokijada 2021.“ i scensko uprizorenje „Legende o Picokima“ kojoj su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren i  zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Scenskom spektaklu uprizorenja Osmanske opsade Đurđevca podno zidina utvrde Starog grada prethodila je svečana povorka ulicama grada Od Doma Kulture do Staroga grada  u kojoj su bili brojni uzvanici i gosti te predstavnici udruga, glumci i statisti koji su sudjelovali u ovogodišnjem prikazu Legende.

Prije samog scenskog prikaza Legende, koju je i ove godine režirao redatelj Krešimir Dolenčić na tekst Vida Baloga, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči simbolično je predao ključeve Grada kapetanu Staroga grada, a u svom govoru zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije. Prisutnima su se obratili i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije i Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković te župan Darko Koren koji je čestitao svima koji su sudjelovali u pripremi trodnevne manifestacije uz želju da se prikaz tradicije i povijesti koja privlači velik broj turista u županiju, iduće godine isto nastavi na visokoj razni i u još boljim epidemiološkim uvjetima.

Čast da otvori ovogodišnju Picokijadu pripala je redatelju i rođenom Đurđevčanu Krešimiru Dolenčiću, nakon čega je uslijedio scenski prikaz velike bitke i obrane Đurđevca od Turaka, a večer je kulminirala vatrometom i zabavnim programom pod zidinama utvrde.

Ovogodišnja Picokijada, koju od početaka financijski pomaže i Koprivničko-križevačka županija, održala se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta te brojnih sponzora.

Program Picokijade se nastavlja i danas, posljednjeg dana manifestacije, sajmom rukotvorina, natjecanjem u gađanju glinenih golubova, biciklijadom, eno-gastro ponudom te glazbenim programom.

Izvor fotografija: epodravina.hr

Služba ureda župana