Župan Koren i predstavnici Hrvatske Zajednice županija sastali se sa ministricom Mrak Taritaš

Župan Darko Koren i predstavnici Hrvatske zajednice županija, župani Tomislav Tolušić, Predrag Štromar, Danijel Marušić, Ivan Vučić te zamjenici župana Dunja Magaš i Željko Kraljičak sa suradnicima sastali su se u četvrtak 10. srpnja s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak Taritaš.

Tema sastanka bila je „Analiza prihoda i rashoda upravnih odjela prostornog uređenja i graditeljstva s prijedlogom rješenja“. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić upoznao je ministricu s problemima isplata plaća za službenike u uredima prostornog uređenja koji su 2007. godine prešli u nadležnost županija iz državnih ureda. Pritom su županije bile dužne osigurati materijalno-tehničke, organizacijske i financijske uvjete za njih rad, osim za plaće djelatnika. Bez konzultacija i dogovora na županije je jednostrano prebačen teret plaća tih službenika od 1. siječnja ove godine. Župani takav akt smatraju neustavnim te će svakako i ministarstvu financija i Vladi uputiti zahtjev za rebalansom proračuna koji će ovu pogrešku ispraviti na način da se pronađe izvor za plaće djelatnika pojedinačnih županijskih ureda.

Ministrica Taritaš je podržala ovu inicijativu. Objasnila je kako je do sada na razini Hrvatske riješeno oko 200 tisuća predmeta (u provođenju legalizacije)  te da zaista u županijama vidi partnere ministarstva i cijeni veliki  napor kojeg su uložile u posao legalizacije. Predsjednik Tolušić je upozorio da u većem broju županija sredstva koja prihoduju uredi koji provode postupke legalizacije nisu dostatna za pokrivanje troškova. To znači da županijski proračuni moraju dodatno participirati kako bi uredi normalno funkcionirali. Dogovoreno je da će se na temelju dosadašnjih podataka koji su dostavljeni u ured ministrice provesti detaljna  analiza kako bi se definiralo točan omjer prihodovanih sredstava i realnih troškova za ured.  U slučaju da se iskaže velik disbalans u sredstvima ministarstvo će zajedno s Hrvatskom zajednicom županija pronaći način da se on ukloni.

Hrvatska zajednica županija