Župan Koren i predsjednik Županijske skupštine Pintar prisustvovali biskupskom ređenju vladike križevačkog mons. Milana Stipića

U dvorištu pored grkokatoličke Katedrale Presvete Trojice u Križevcima, danas je održano biskupsko ređenje (hirotonija) mons. Milana Stipića, novoimenovanoga vladike križevačkoga. Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, a ređenju su uz brojne uzvanike i biskupe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te grkokatoličke biskupe iz Ukrajine, Slovačke, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Srbije, nazočili i izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Mirjam Katulić,  ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek te križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Obred ređenja je započeo svečanom ulaznom procesijom na oltar, a glavni biskup rukopolagatelj je bio mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru uz surukopolagatelje kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i metropolita te mons. Giorgio Lingua, nadbiskupa i apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj.

Propovijed je održao mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a liturgiju su pjesmom uveličali Katedralni zbor Križevci i Hrvatsko pjevačko društvo ”Kalnik” iz Križevaca te klapa ”Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice.

Na kraju liturgije novozaređenog vladiku ustoličio je nadbiskupzagrebački i metropolita kardinal Josip Bozanić.  Vladika Stipić koji je za geslo uzeo riječi „Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja“ se obratio vjernicima zahvalivši svima koji su mu pomogli na duhovnom putu. „ Želio bih da moje biskupsko služenje bude služba jedinstva, i to prije svega jedinstva unutar naše Križevačke eparhije, zatim jedinstva unutar Katoličke Crkve u Hrvatskoj i jedinstva s drugim kršćanskim Crkvama, da bi se ispunila Isusova molitva da svi budu jedno.S velikom nadom gledam u budućnost naše Križevačke eparhije i očekujem dane duhovnog preporoda. Tko istinski želi nasljedovati Krista, neminovno će susresti otpor i progonstvo od svijeta. Međutim, nemojmo gubiti nadu. S Bogom smo uvijek u većini i uvijek na pobjedničkoj strani. Neka nam na tom putu mnogi naši sveti preci budu uzor i podrška“, naglasio je u obraćanju novi križevački vladika mons. Stipić.

Izvor fotografija: prigorski.hr, radiokrizevci.hr

Služba ureda župana