Župan Koren i gradonačelnik Rajn sastali se s ministrom Horvatom – terminal za intermodalni transport glavna tema sastanka

Na inicijativu župana Darka Korena danas je u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima održan sastanak s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom, kojemu je domaćin bio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Glavna tema sastanka bila je terminal za kombinirani intermodalni transport kao i rješavanje imovinsko- pravnih odnosa vezanih uz nekretnine u vlasništvu države na području jedinica lokalne samouprave. U uvodnom dijelu župan Koren istaknuo je važnost rješavanja tih predmeta, jer je riječ o projektima koji će se prijaviti na natječaje putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. -2026. godine.

Ministar Horvat zahvalio je županu i gradonačelniku na organizaciji sastanka, naglasivši kako je riječ o projektu koji je jedan od prioriteta u Nacionalnog razvojnoj strategiji.

Ovo je vrlo specifičan, zanimljiv i kompleksan projekt te su svi ključni parametri pogođeni da bi jedan ovakav logistički centar, odnosno intermodalni prostor zaživio. Riječ je o132 čestice i preko milijun kvadratnih metara državnog zemljišta koje treba staviti u funkciju, odnosno imovinsko-pravo razriješiti te zatim projektirati investiciju oko 50 milijuna eura koja se može uklopiti u ovaj prostor. Župana i gradonačelnika upoznao sam s administrativnim kapacitetima s kojima raspolaže Ministarstvo te sam im predložio da za realizaciju ovog projekta stave na raspolaganje određeni broj svojih službenika kako bi se ubrzala situacija koja upravo ogromne administrativne kapacitete. Ako dođe do naše sinergije, bi se dogoditi zametak nove filozofije raspetljavanja predmeta koji su u fazi rješavanja“, dodao je ministar Horvat, spomenuvši kako ga je gradonačelnik Rajn upoznao s još jednim projektom – gradnjom solarne elektrane posljedica čega bi bila proizvodnja vodika.

To je još jedan element naše nacionalne strategije koja se dobro uklapa u tu filozofiju, a na tom prostoru od 42 hektara država će izaći u susret Križevcima koji u suradnji s HEP-om mogu na ovom prostoru stvoriti tvornicu s razvojem vodika. Danas imamo priliku vidjeti jednu polivalentnu priču – države, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca – u perspektivi pronalaska rješenja za buduću investiciju koja će biti veća od 50 milijuna eura i važna za čitav prostor Hrvatske“, zaključio je ministar Horvat, dodavši kako se svi danas spomenuti projekti odlično uklapaju u viziju razvoja RH do 2030. godine,

Župan je zahvalio ministru i gradonačelniku na iznimno konstruktivnom i informativnom sastanku, istaknuvši: „Projekt intermodalnog transporta jedan od šest projekata Razvojnog sporazuma koji planiramo uskoro potpisati. Trenutno je u operativnoj fazi i zbog toga smo odlučili da sastanak bude ovdje. Također smo analizirali zahtjeve JLS-a i predmete koji su u Ministarstvu, njih 14, i moram pohvaliti spremnost Ministarstva na suradnju te nove politike koje vode decentralizaciji raspolaganja državnom imovinom, što veliki potencijal za gospodarski razvoj naše zemlje. Hvala ministru što nas je saslušao i prihvatio naša razmišljanja te nam je drago što imamo partnera i podršku u rješavanju naših zahtjeva.“

 Gradonačelnik Rajn također je izrazio zadovoljstvo konstruktivnim sastankom te je županu zahvalio na inicijativi: „Danas smo razgovarali o nekoliko projekata, najveći od njih je terminal za intermodalni transport koji je i sastavni dio Razvojnog sporazuma. To je naš zalog kako smanjiti ugljični otisak samog transporta i svjesni smo da je riječ o projektu koji će trebati niz kvalitetnih i dobro organiziranih koraka. Sa strane Ministarstva danas je jasno detektirano što napraviti sljedeće kako bi područje koje je u vlasništvu države mogli privesti svrsi za intermodalni transport. Drago mi je da ministar razumije problematiku intermodalnog transporta u kontekstu klimatskih promjena, a konstruktivnim pristupom dao nam je smjernice kako pristupiti tom opsežnom projektu narednih godina. Veselim se nastavku suradnje jer današnji sastanak predstavlja značajan iskorak za razvoj našeg intermodalnog terminala.“

Izgradnja terminala planira se u gospodarskoj zoni Čret, a kroz cijelo područje obuhvata intermodalnog terminala izrađen je glavni projekt državne prometnice koja bi povezivala zonu Čret sa čvorom Križevci, odnosno brzom cestom. Na taj bi se način teretni promet premjestio iz centra grada, smanjujući buku i ispušne plinove.

Spomenimo i kako Županijska razvojna strategija Koprivničko-križevačke županije 2014 – 2020. predviđa na području županije uspostavu intermodalnog prometnog prostora u svrhu jačanja regionalne mobilnosti i razvoju održivog transporta.

Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija su još 2014. godine sklopile Sporazum o partnerstvu na temelju kojeg zajednički rade na “Projektu razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske”. Iz projekta je proizašao Master plan integriranog prijevoza putnika za sve tri županije kojim se predviđa uspostava intermodalnih terminala u većim gradskim središtima, među kojima je i grad Križevci.

Sastanku su i zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar te potpredsjednik Gradskog vijeća i ravnatelj OB Koprivnica  Mato Devčić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, županijski pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec, predstavnik tvrtke KTC Ivica Katavić, te pročelnik križevačkog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

 

Služba ureda župana

Foto: Grad Križevci i KKŽ