Župan izmijenio odluku o kreditiranju studenata

Dana 11. veljače župan Darko Koren izmijenio je odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu studentskih kredita Koprivničko-križevačke županije u akademskoj godini 2009/2010. Odlukom se utvrđuje novi broj korisnika studentskih kredita Koprivničko-križevačke županije u tekućoj akademskoj godini, temeljem čega će Povjerenstvo za kreditiranje studenata raspisati natječaj. Izmjenom se tako predviđa da Županija raspiše natječaj za novih 174 korisnika za preddiplomski i diplomski studij, te 15 korisnika za poslijediplomski studij. Proteklih godina se na natječaj za studentske kredite javljalo oko 150 diplomaca i preddiplomaca, dok je limit za poslijediplomce bio 10 prijava. Koprivničko-križevačka županija u suradnji s komercijalnim bankama trenutno kreditira 404 studenata, te 19 studenata na poslijediplomskom studiju.

Županijski pravilnik o kreditiranju studenata potpuno je prilagođen bolonjskom modelu studiranja, te predviđa kreditiranje redovnih i izvanrednih studenata na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju. Kredit u iznosu 700,00 kn mjesečno, odnosno 8.400,00 kn godišnje, osigurava poslovna banka, a kamata na kredit osigurava se iz proračuna Koprivničko-križevačke županija. Za poslijediplomski studij može se odobriti i viši iznos do iznosa visine školarine, jer školarine za poslijediplomce iznose više od 20.000 kuna godišnje. U slučaju da vrlo dobri i odlični studenti iz socijalno ugroženih obitelji ne mogu ostvariti osiguranje otplate kredita putem kreditno sposobnih jamaca, Povjerenstvo za kreditiranje može donijeti odluku o njihovom kreditiranju pri čemu će Županija osigurati otplatu kredita. Ukoliko korisnik studentskog kredita ne upiše narednu godinu ima pravo na mirovanje koje se može koristiti dva puta u toku studiranja, ali ne uzastopno.

Na temelju Pravilnika kredit će se pretvoriti u stipendiju za korisnike koji studij završe u roku s prosjekom ocjena 4,00 ili višim. Onim studentima koji završe studij s prosjekom od 3,50 do 3,99, te poslijediplomcima koji studij završe u roku, Županija će osigurati pola otplate kredita. Korisnik kredita dužan je nakon završetka studija zadržati prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije jednako dugo kao što je primao kredit. Prema tom kriteriju korisnici kredita će, bez obzira na mjesto zapošljavanja, doprinositi proračunima svojih jedinica lokalne samouprave i Županije.

– Pravilnik omogućuje kreditiranje svih zainteresiranih studenata, socijalno je osjetljiv, proračunski racionalan, nagrađuje izvrsnost, doprinosi povećanju obrazovanih u Županiji, te potiče znanost i povećanje znanstvenog kadra. Beskamatni kredit velika je pomoć za buduće znanstvenike budući da se sredstva za poslijediplomski studij isplaćuju jednokratno, što je zbog visokih školarina u današnje vrijeme jako važno. – komentirao je župan Koren Pravilnik o kreditiranju studenata koji je na snazi.