Župan i zamjenik Sobota sastali se s ministrom gospodarstva Horvatom na temu eksploatacije energetskih i neenergetskih mineralnih sirovina

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sastali su se s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom kako bi razgovarali o problematici eksploatacije energetskih i neenergetskih mineralnih sirovina.

Naime, na tu je temu nedavno održan i sastanak s Predsjedništvom Hrvatske zajednice općina, a sve je to nastavak višegodišnjih inicijativa Županije koje se odnose na raspodjelu naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Predsjedništvo Hrvatske zajednica općina na tom je sastanku zaključilo kako su inicijative Županije prihvatljive i od interesa za jedinice lokalne samouprave s kojima je i ranije održan niz sastanaka.

Županija od 2014. godine traži izmjene Uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, koja se odnosi i na naknadu za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina. Od 2014. godine, zbog prekomjernog proračunskog deficita središnje države, a sa svrhom smanjenja deficita, Vlada je donijela u Okviru Programa konvergencije RH za razdoblje 2015. -2018. godine novu Uredbu koja u prihode države uključuju i naknade od pridobivenih mineralnih sirovina s udjelom države od 50 posto naknade na štetu proračuna jedinica lokalne samouprave u udjelu koji je smanjen za 20 posto naknade i iznosi 30 posto od ukupne naknade. U 2017. godini i nadalje, prestali su postojati razlozi za mjere fiskalne politike jer središnji državni proračun ostvaruje suficit, stoga je župan predlagao promjenu odluke o rasporedu naknade – prvo u procesu donošenja Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, što nije provedeno.

Župan je u siječnju ove godine uputio dopis Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kojim se predlaže promjena članka 6. postojeće Uredbe o novčanoj naknadi na način da se ukupna naknada od 10 posto za pridobivene mineralne sirovine dijeli u omjerima: 65 posto u korist jedinica lokalne samouprave, 30 posto u korist Županije, a 5 posto državi za troškove provođenja Zakona.

To je koncept prihvatljiv za sve. Zamjenik Sobota i ja o tome smo razgovarali i s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, kada je posljednji put posjetio Županijsku upravu. On je to načelno prihvatio, no prijedlog treba proći proceduru i usklađenje regulative i uredbi. To je na ovom sastanku prihvatio i ministar Horvat pa je pretpostavka da bi novi model mogao zaživjeti do kraja godine.“, kazao je župan nakon sastanka te dodao kako Županija u tri godine s 30 milijuna kuna pala na 18 milijuna, što je veliki minus u proračunu. Koliko će prihodovati lokalni proračuni prije svega ovisi o količini eksploatiranih rudnih sirovina.

Temeljem ovog sastanka s ministrom Horvatom dogovoren je i novi sastanak s premijerom Plenkovićem na kojemu će se nastaviti razgovori o ovoj temi.

Služba ureda župana