Župan i zamjenik Sobota održali sastanak s predstavnicima Proizvođačke organizacije Udruge mljekara „Drava-Sava“

U prostorijama Županijske uprave održan je sastanak župana Darka Korena i zamjenik župana Darka Sobote zajedno sa suradnicima s predstavnicima Proizvođačke organizacije Udruge mljekara „Drava-Sava“.

Predstavnike Proizvođačke organizacije na početku je pozdravio župan Darko Koren nakon čega je voditeljica Proizvođačke organizacije Marina Ivančan upoznala župana i zamjenika Darka Sobotu s problemima s kojima se Proizvođačka organizacija susretala i susreće u svom radu. Naime, img_4415mistaknula je kako je ova Proizvođačka organizacija kao takva prva registrirana u Republici Hrvatskoj i koja nastupa na tržištu, ali su problemi mnogobrojni: niska cijena mlijeka, sustav potpora u kojemu nije definirano vrsta isplaćene potpore, potreba za izradom nove strategije Proizvođačkih organizacija RH, problematika otkupa mlijeka, problematika smanjenja broja muznih krava kao i tovne junadi na tržištu RH. Također, Ministarstvu poljoprivrede sugerirali su uređenje i reguliranje međusobnih odnosa u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda te su zatražili Izmjene i dopune Pravilnika o kakvoći sirovog mlijeka.

Župan je pohvalio Proizvođačku organizaciju i njihova nastojanja te naglasio kako nitko nema takvu bazu i stupanj pripremljenosti kao što to ima Proizvođačka organizacija Udruge mljekara „Drava-Sava“. Dodao je kako s ovim problemima treba upoznati novog ministra poljoprivrede te img_4417mpredložio da se naprave zaključci i određeni prijedlozi koji će se proslijediti Ministarstvu poljoprivrede, posebno u odnosu na dodatne bodove pri apliciranju za sredstva po Programu Ruralnog razvoja, a koje bi ostvarili članovi proizvodnih organizacija te na mogućnost apliciranja proizvodne organizacije za mjere potpore u poljoprivredi za članove po mjeri 3 Programa Ruralnog razvoja.

Sudionici sastanka složili su se kako je nužno spasiti i zaštiti male proizvođače mlijeka, a sastanku su pored župana i zamjenika Sobote te voditeljice Proizvođačke organizacije Marine Ivančan, prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo Denis Maksić te predstavnici Proizvođačke organizacije Željko Turčić, Ivica Ivančan i Slavica Ivančan Pavlić.

Služba ureda župana