Župan i zamjenik Sobota na zatvaranju Godine Stjepana Kranjčića u Križevcima

U Križevcima je u srijedu 10. travnja održana spomen-svečanost 51. godišnjice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića (1918. – 1968.) te je zatvorena Godina Stjepana Kranjčića koja je u povodu 100. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 50. godišnjice smrti trajala od 10. travnja 2018. godine. Svečanosti su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Spomen-svečanost započela je polaganjem vijenaca na Kranjčićev grob na križevačkom Gradskom groblju i molitvom za otvorenje kauze za proglašenje blaženim. Predvoditelj je bio križevački župnik Stjepan Soviček, a Kranjčićeve je stihove kazivao Dubravko Sidor.
Zatim je sisački biskup Vlado Košić u crkvi sv. Ane predvodio euharistijsko spomen-slavlje posvećeno Stjepanu Kranjčiću. Tom je prilikom biskup zatvorio Godinu Stjepana Kranjčića. Koncelebrirali su kanonici Ivan Miklenić i Lovro Cindori, križevački grkokatolički župnik Mihajlo Simunović te domaćini župnik Soviček i kapelan Dominik Jaić.

Uvodno je biskup Košić naglasio da je Kranjčić svojom ljubavlju zadužio stari, drevni, kršćanski grad Križevce i da se nada da će se Kranjčića uskoro moći zvati slugom Božjim. Na početku je propovijedi radosno istaknuo da je rodom iz Petrijanca, kao što je i Stjepan Kranjčić bio. Govorio je o tome kako je Kranjčić na neki način bio mučenik, podsjetio je na njegove suradnje s bl. Alojzijem Stepincem i sa slugom Božjim Franjom Kuharićem. Izdvojio je Kranjčićevu misao da ponekad nekrvno mučeništvo može biti teže od krvnoga.

Predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran istaknula je da je biskup Košić kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića prije 10 godina kao pomoćni zagrebački biskup otvarao Godinu Stjepana Kranjčića u povodu 90 godina rođenja i 40 godina smrti, da cijelo vrijeme podupire promicanje Kranjčićeva štovanja i da je velika radost što kao sisački biskup zatvara Godinu posvećenu Kranjčiću u povodu 100 godina rođenja i 50 godina smrti.

Euharistiju je glazbeno animirao zbor župe sv. Ane, a održano je i predstavljanje knjige „Rasijana ljubav. Stjepan Kranjčić u književnosti“ urednice dr. sc. Tanje Baran. O knjizi je uz urednicu govorio v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

Izabrane književne radove posvećene Kranjčiću interpretirao je glumac Dubravko Sidor, a u glazbenom je dijelu programa nastupila kantautorica i nekadašnja Kranjčićeva vjeroučenica Daniela Sisgoreo-Morsan, otpjevavši autobiografsku pjesmu koju je napisala svojem pokojnom župniku u čast.

Knjiga „Rasijana ljubav. Stjepan Kranjčić u književnosti“ izbor je poezije (i uglazbljenih stihova), proze (kratkih priča i putopisa te eseja) i dramskih oblika koju su u čast Stjepanu Kranjčiću napisali poznati hrvatski pisci, njih 44. U knjizi je objavljeno 58 književnih radova, i to 34 pjesme, 20 proznih ostvaraja te četiri dramska oblika. Predgovor su napisali bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak i sisački biskup mons. Vlado Košić. Naslovnicu knjige novim je portretom Stjepana Kranjčića oslikao akademski slikar Anto Mamuša, dok je crteže koji prate i književne radove i Kranjčićev život nacrtala Zlatica Živković. Izdavač knjige je Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“, a nakladnik Glas Koncila.

Organizatori proslave Kranjčićeva spomendana bili su Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Služba ureda župana