Župan i zamjenik Ljubić sastali se s ravnateljima škola

Na sastanku s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije, u utorak 20. lipnja, župan Darko Koren službeno je predstavio novog zamjenika zaduženog za društvene djelatnosti Ratimira Ljubića. Župan je naglasio kako zamjenik Ljubić poznaje obrazovni sustav obzirom da je bio ravnatelj koprivničke Obrtničke škole te će se odlično snaći u novoj ulozi, a ravnateljima je čestitao na još jednoj uspješno završenoj nastavnoj godini.

Mnogo smo uložili u obrazovanje, posljednjih osam godina 155 milijuna kuna, a u kapitalne projekte u posljednje četiri godine 50 milijuna iz vlastitih izvornih prihoda, prije svega u osnovno školstvo, dogradnju škola i sportskih dvorana te energetsku učinkovitost. Sukladno raspoloživosti našeg proračuna nastavit ćemo s daljnjim ulaganjima te smatram da time dokazujemo svoje opredjeljenje.“, dodao je župan.

Zamjenik Ljubić ravnateljima je poručio kako im stoji na raspolaganju za sva pitanja i podršku te im je, zajedno s višom savjetnicom za kapitalne projekte u školstvu Anom Mušlek, predstavio glavne teme sastanka – natječaje za osiguravanje pomoćnika u nastavi i Školsku shemu.

U okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali objavljen je otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, faza III, na koji se Županija kao nositelj projekta, u partnerstvu s osnovnim i srednjim školama i PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja namjerava prijaviti. Ravnateljima je pojašnjeno na što moraju obratiti pozornost prilikom prikupljanja dokumentacije, novina je da se ugovor potpisuje na 4 godine, a prijava se podnosi u 2 faze – prva je do 30. lipnja 2017. godine, a druga je do 21. srpnja.

Koprivničko-križevačka županija preko projekta „Prilika za sve 2“ osigurala je 37 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama u razvoju, a partneri na projektu su 16 osnovnih i 6 srednjih škola te PORA, dok je vrijednost projekta nešto više od 2 milijuna kuna, od čega 95 posto iznosa sufinancira Europski socijalni fond. Zamjenik Ljubić dodao je kako će i naredne školske godine osigurati pomoćnike svim učenicima koji ih trebaju, kazavši kako, ukoliko se pojavi problem kod prelaska učenika iz osmog razreda osnovne škole u prvi srednje za koje pomoćnici nisu bili predviđeni u prijašnjem natječaju, ponovno će se naći rješenje kao kroz udrugu „Šegrtsko srce“, gdje je osigurano dodatnih sedam pomoćnika za takve učenike uz financijsku podršku Županije od pola milijuna kuna.

Druga tema, Školska shema – besplatni obroci voća i povrća za učenike osnovnih i srednjih škola te mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, također je donijela neke novitete u načinu provedbe. Naime, prošle su godine dobavljači voća i povrća podnosili zahtjev za odobravanje raspodjele voća i povrća, a od ove godine škole koje namjeravaju sudjelovati podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Razlog ove promjene je decentralizacija, u smislu davanja mogućnosti školama da odaberu domaće, lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u okolici škola, a ravnateljima je pojašnjen i model predfinanciranja koji će se također uvesti kao novina natječaja. Ministarstvo poljoprivrede produljilo je rok za prijavu do 30. lipnja, a važno je naglasiti kako su sve koprivničko-križevačke škole zainteresirane za Školsku shemu.

Na kraju sastanka, zamjenik je pohvalio škole na uključivanju u europske projekte koji im donose dodatna sredstva te je kazao kako započele investicije planirane za ovu godinu, poput rekonstrukcije Osnovne škole Sveti Petar Orehovec te dogradnje Područne škole Fran Galović u Peterancu. Dogovoreno je kako će se uskoro ponovno sastati kako bi razgovarali o objedinjenoj javnoj nabavi, a slijedi i završna konferencija projekta „Svi u školi svi pri stolu“.

Služba ureda župana