Župan i suradnici s ministrima Marićem i Tolušićem na konferenciji o poreznoj i mirovinskoj reformi

U prostoru tvrtke Podravka u Koprivnici u utorak, 9. listopada održana je konferencija na temu mirovinske i porezne reforme „Hrvatska kakvu trebamo“ u organizaciji Večernjeg lista, kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i ostali suradnici.

Središnja tema konferencije bila je porezna reforma, čije su značajke, posljedice i implikacije predstavili ministar financija Zdravko Marić, član Uprave za financije Podravke Davor Doko te Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok su na okruglom stolu sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar Marić, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, predsjednik Uprave Radnike Mirko Habijanec te vlasnik koncerna Sunce Jako Andabak.

Ministar Marić tom je prilikom pohvalio ovu inicijativu Večernjeg lista i domaćina Podravke te je predstavio novi paket mjera poreznog rasterećenja koji stupa na snagu s prvim danom 2019. godine.

Ovo je treći krug poreznog rasterećenja iz porezne reforme koja je stupila na snagu još početkom 2017. godine. Ponovno predlažemo mjere koje će značiti smanjivanje poreznog opterećenja gospodarstva i građana, a istovremeno vodimo računa da zahvatimo što širi krug poreznih obveznika kako bi bili što socijalno pravedniji i imali što jače povratne efekte na zapošljavanje i gospodarstvo. Namjera nam je učiniti porezni sustav prohodnijim, predvidivim i dosljednim, a ukupni efekti poreznog rasterećenja iznosit će 6,3 milijarde kuna.“, pojasnio je ministar Marić te dodao kako se poreznim sustavom ne mogu riješiti svi problemi te kako bez istovremenog rasta gospodarstava nema ni rasta standarda.

Kao najjaču mjeru koja stupa na snagu prvim danom iduće godine, izdvojio je snižavanje stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja, žive životinje i pelene, a također smatra kako bi trebalo obratiti pozornost na porezno rasterećenje plaća, što su prepoznali i sami gospodarstvenici.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na to je dodao: „Imamo 786 tisuća radnika koji imaju niske plaće pa ne plaćaju porez na dohodak. Moramo ih prebaciti u stopu da plaćaju porez na dohodak, a država će učiniti svoj dio i pomoći koliko može. Kada govorimo o poljoprivredi prva porezna mjera od 1. siječnja prošle godine., diferencirana stopa PDV-a na živežne namirnice, ide na ruku domaćim poljoprivrednicima i donosi korist od veće prodaje svježeg mesa, ribe, voća, povrća i jaja, a očekujemo i pad cijena u trgovačkim lancima.“

U svom obraćanju, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar kazao je: „Ovo je prvi put da imamo Hrvatsku kakvu trebamo izvan Zagreba, da se iz perjanice hrvatskog gospodarstva, iz Koprivnice, mogu poslati poruke budućnosti i perspektive Hrvatske. Ono što nas sve najviše muči jest to da trebamo Hrvatsku koja će biti demografski prosperitetna, koja će se okrenuti izvozu i koja će biti globalno konkurentna“. Također je dodao kako će Podravka u 2019. godini izdvojiti čak 30 milijuna kuna za poboljšanje standarda svojih radnika, odnosno da je postignut dogovor sa sindikatima vezano za izmjene kolektivnog ugovora.

Član Uprave za financije Podravke Davor Doko predložio je smanjenje niže stope poreza na dohodak s 24 na 14 posto te je zatražio neoporezivanje dodatka za prehranu radnika, proširenje mjere neoporezivanje naknade za smještaj preseljenih radnika i snižavanje poreznog opterećenja dodjele dionica zaposlenicima. Profesor s Ekonomskog fakulteta Hrvoje Šimović naglasio je kako bi građani trebali imati nešto viši standard s obzirom na trenutnu razinu poreznog opterećenja te smatra kako je neprihvatljivo da država u potpunosti zanemaruje imovinske poreze ili poreze na nekretnine.

Konferenciji su prisustvovali i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, koji je pozdravio okupljene i zahvalio im na interesu, saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici općina, predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i drugih institucija, članovi Uprave Podravke i Belupa te brojni gospodarstvenici i stručnjaci.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr i glaspodravine.hr