Župan i suradnici podržali 25. Dan narcisa s porukom: Prevencija i edukacija najbolje su oružje u borbi protiv raka dojke

Središnji trgovi u Koprivnici i Križevcima danas su se zažutjeli povodom Dana narcisa – humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na važnost edukacije i prevencije te ranog otkrivanja raka dojke.

U Koprivnici je ovu hvalevrijednu akciju organizirala Udruga žena s bolestima dojke “Nada”, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a podržali su je župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, predstavnici Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije te brojni građani.

Župan je poručio kako se obilježavanjem Dana narcisa potiče na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake osobe, dodavši kako su prevencija i edukacija najbolje oružje u borbi protiv raka dojke.

Predsjednica Udruge „Nada“ Željka Zetović kazala je kako je Dan narcisa je posvećen ženama koje su oboljele od raka dojke, a kroz simboliku ovog cvijeta budi se nova nada za ozdravljenje. Rak dojke drugi je uzrok smrti žena u Hrvatskoj pa je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa prigoda da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti. Članice Udruge građanima su održale edukacije o samopregledu dojki te dijelile edukativne materijale, a sredstva prikupljena prodajom narcisa namijenjena su aktivnostima koje se provode u sklopu borbe protiv raka dojke.

Poruka svim ženama je da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji je nastavljen i u uvjetima pandemije koronavirusa, kao i da redovito obavljaju samopreglede, mamografiju i preglede ultrazvukom.

Župan je podržao i akciju koju je na glavnom križevačkom trgu organizirao Klub žena s bolestima dojke „Agata“ Križevci te je članicama uputio riječi podrške i ohrabrenja. Spomenimo kako će se akcija obilježavanja Dana narcisa u Đurđevcu organizirati kroz medijsku promociju i kroz kampanju na društvenim mrežama.

Služba ureda župana