Župan i suradnici na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom proslave Dana Općine Kalinovac

Općina Kalinovac je uz program „Lukovo v Kalnovcu 2021.“ proslavila svoj Dan i blagdan svetog Luke evanđelista, a središnji dio proslave bile su sveta misa i svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Sjednicu je vodio  predsjednik Općinskog vijeća Ivan Patačko, a načelnik i saborski zastupnik Darko Sobota u svom se govoru osvrnuo na aktualne projekte koji se odvijaju na području općine, kao i na planove za budućnost, uz zahvale svim suradnicima i prijateljima, a posebno Koprivničko-križevačkoj županiji.

Najznačajnije investicije su izgradnja nove zgrade za Dječji vrtić Bubamara te školsko-sportske dvorane. Za novu zgradu vrtića dobili smo uporabnu dozvolu i do sredine idućeg mjeseca mališani će biti preseljeni te će pohađati jedan od najmodernijih vrtića u županiji. Pri kraju je i izgradnja školsko-sportske dvorane, investicija koju realiziramo u suradnji sa Županijom i državom, što će donijeti novi impuls u razvoju lokalne zajednice. Iduće godine prioritet će biti uređenje ulica Kut i Ciglana, a značajna ćemo sredstva osigurati i za mlade obitelji. Uveli smo besplatan boravak u vrtiću za roditelje, a nove će mjere biti vezane uz povećanje rodiljne naknade, potpore školarcima i studentima, kao i program rješavanja stambenog pitanja mladih. Općina će dio sredstava osigurati i za potpore potrebitima te starijim mještanima“, pojasnio je načelnik Sobota, zahvalivši svima koji su sudjelovali u razvoju Općine, te dodao kako se ponose poduzetničkom zonom u kojoj je trenutno zaposleno 400 radnika, što potvrđuje da su prije 15 godina formiranjem te zone napravili pravi potez. Dodao je kako samo kroz komunalnu naknadu od poduzetničke zone u proračun pristiže oko 400.000 kuna, što ostavlja prostora za uvođenje mjera kojima će se dodatno poboljšati kvaliteta života mještana.

Župan je vodstvu Općine zahvalio na konstruktivnoj suradnji i brojnim zajedničkim projektima, dodavši: „Veseli nas što će uskoro biti dovršena velika investicija u koju smo krenuli zajedno s Općinom, školska-sportska dvorana, koja će otvoriti vrata ne samo za učenike i nastavnike, nego za sve mještane i njihove potrebe. Raduju nas svi uspjesi koji su ovdje tradicija te zahvaljujem svima koji su zaslužni za razvoj ove sredine, a na nama je da to nastavimo. Prije sjednice razgovarali smo o budućnosti općina te možemo zaključiti kako su tijekom svih godina koliko postoje, one ispunile svoju svrhu. Možemo sa sigurnošću tvrditi kako je život u malim sredinama na višoj i kvalitetnoj razini nego što bi to bilo da se nisu osamostalile. Kalinovac je pravi primjer toga, posebno kada se uz njega vežu i gospodarski uspjesi, pri čemu mislim na tvrtku Rasco, koja je jedna od uzdanica županijskog gospodarstva, kao i na ostale manje tvrtke. Želim vam svima puno zdravlja, uspjeha u radu, mira, sloge i zajedništva, a to su sve preduvjeti da se ostvare vaši planovi. Čestitam Vam Dan Općine i blagdan svetog Luke evanđelista!“

Prigodnim su se govorima obratili i načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović, u ime predstavnika jedinica lokalne samouprave, te načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, u ime prijatelja Kalinovca. Svečanoj sjednici prisustvovali su i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, brojni načelnici i gradonačelnici, članovi Županijske skupštine i gradskih te općinskih vijeća te drugi uzvanici.

Spomenimo kako je u sklopu proslave Dana Općine održana 12. Međunarodna izložba rakije, pripravaka od rakije i octa.

Služba ureda župana