Župan i suradnici izvijestili novinare o aktualnim temama

Župan Darko Koren održao je u četvrtak, 18. rujna svoju tradicionalnu kavu s novinarima, glavna tema bila je elementarna nepogoda koja je pogodila Koprivničko-križevačku županiju. Uz župana, prisutnima su se obratili zamjenici Darko Sobota i Ivan Pal, načelnik Općine Drnje Slavko Loth, stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja Stjepan Behin te zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan.

Tjedan koji je iza nas spada u jedan od najtežih tjedana u posljednjih četrdesetak godina. Iako nije sve prošlo, moj je dojam da je velikim angažmanom, maksimalnom organizacijom i neviđenom upornošću ljudi, učinjeno sve što se moglo učiniti kako ne bi došlo do većih šteta. Posebno važnu ulogu imali su vatrogasci, a vatrogasni je sustav ovog puta pokazao što zapravo znači imati tako dobro razvijenu mrežu dobrovoljnog vatrogastva. Mi smo najvatrogasnija županija u Hrvatskoj, imamo najveći broj vatrogasaca po broju stanovnika, i mislim da je to ovog puta presudilo“ rekao je župan nakon čega je djelomično ukinuo izvanredne mjere obrane od poplava. Za općine koje imaju uređen nasip izvanredno stanje nije ukinuto jer tamo još uvijek postoji mogućnost od urušavanja nasipa.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal zahvalio se novinarima na objektivnom i redovitom izvještavanju sa terena.

S obzirom da je Općina Drnje bila najugroženija u ovoj elementarnoj nepogodi konferenciji za novinare prisustvovao je i Općinski načelnik Slavko Loth koji je izrazio nezadovoljstvo što su se nadležne državne službe uključile u akciju tek u utorak, 16. rujna kada je sve već bilo pod kontrolom. S druge strane izrazio je zadovoljstvo brzom reakcijom Župana i njegovih suradnika koji su reagirali u kratkom roku te pribavili sav potreban materijal za obranu.

Stjepan Behin, stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja novinarima je podnio izvještaj o događajima, ali i problemima s kojima su se susreli u akcijama obrane od poplava. Upozorio je kako na našem području voda iz bunara nije za piće, tako da se „U svim općinama za ljude koji nemaju priključak na gradski vodovod postavljaju dodatne slavine na hidrante.”

O angažiranosti pripadnika vatrogasnih postrojbi na terenu prisutne je informirao zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan. Prema njegovim riječima, dosad je bilo angažirano oko 820 vatrogasaca i više od 1000 stanovnika, a potrošeno je oko 53 tisuće vreća.

Nakon svih podnijetih izvještaja o posljedicama poplava na području Koprivničko-križevačke županije, Župan je najavio sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u utorak, 23. rujna s početkom u 16 sati. Neke od važnijih točaka Sjednice biti će donošenje rebalansa proračuna, upoznavanje s Izvješćem o obavljenoj financijskoj reviziji za 2013. godinu, donošenje Odluke o sufinanciranju i financiranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola te donošenje Odluke o dopuni Odluke o prodaji poslovnih udjela u trgovačkom društvu Bistra d.o.o.

Na kraju kave je zamjenik župana Darko Sobota najavio je 16. po redu Dane voća koji će se 3. i 4. listopada tradicionalno održati u Đurđevcu. Uz stručna predavanja za voćare i proizvođače voćnih prerađevina te bogat kulturno-umjetnički program, biti će predstavljeni proizvođači voća i voćnih prerađevina s područja Županije.

 Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.