Župan i načelnik Milinković svečano otvorili novu učionicu u Osnovnoj školi Gola

Župan Darko Koren i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković u utorak, 4. rujna svečano su otvorili novu učionicu u Osnovnoj škola Gola, a školarce je dočekao i rekonstruiran sustav grijanja te novi kabinet, što je investicija ukupno vrijedno preko 200 tisuća kuna.

Kao što je naglasio župan, povod posjeta bilo je predstavljanje završetka radova i simbolično obilježavanje početka nove školske godine, a škola u Goli odabrana je zbog pozitivnih demografskih kretanja – ove godine polazi je čak 5 učenika više, čime se broj osnovnoškolaca popeo na 193. U projektu rekonstrukcije grijanja vrijednom 160 tisuća kuna Županija i Općina Gola sudjeluju svaka s 80 tisuća, Općina je financirala uređenje nove učionice i kabineta, a Županija će osigurati i potreban namještaj. Svi ti radovi bili su nužni kako bi učenici i nadalje mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni, obzirom da ove školske godine imaju jedan razredu odjel više i u predmetnoj i u razrednoj nastavi.

Škola u Goli jedna je od rijetkih u kojoj se bilježi povećanje broja djece, a jedan od razloga za to je i što se dobro brine o njoj. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u uređenju prostora, a posebno Općini Gola, koja je pravi primjer uspješne suradnje i doprinosa razvoju lokalne zajednice. Nadam se kako ćemo i nadalje surađivati na projektima koji će našoj djeci omogućiti kvalitetnije obrazovanje i bolju budućnost te vam svima želim sretnu i uspješnu školsku godinu.“, istaknuo je župan, podsjetivši kako je ovog ljeta u radove na poboljšanju materijalnih uvjeta u županijskim školama uloženo oko milijun i pol kuna, uz 9 milijuna kuna vrijedne kapitalne projekte energetske obnove škola u Virju i Drnju. Brojne investicije pokazuju opredjeljenje Županije prema obrazovanju kao prioritetu, a samo od 2014. do 2016. uloženo je 38,5 milijuna kuna, od čega više od 23 milijuna iz vlastitog proračuna.

Načelnik Milinković složio se s važnošću ulaganja u obrazovanje i kvalitetu života u ruralnim prostorima, kazavši kako je 11 mladih obitelji u Goli kupilo kuće te kako se idućih godina očekuje još veće povećanje broja školaraca.

Pozitivni demografski trendovi obvezuju nas da još više skrbimo o školi, zajedno sa Županijom koja je osnivač, te izražavam zadovoljstvo još jednom uspješnom suradnjom. Pred nama je još mnogo posla i vjerujem kako ćemo zajedničkim naporima još više poboljšati uvjete u školi. Općina pomaže obiteljima i kroz predškolski odgoj, osigurava besplatnu školsku kuhinju i udžbenike i drago nam je vidjeti ovakvo veselo raspoloženje na početku nove školske godine.“, dodao je načelnik Milinković.

Ravnatelj Hrvoje Matić zahvalio je Županiji i Općini na svoj podršci i ulaganjima, napomenuvši kako su prvašići koji će koristiti novu učionicu jedva dočekali otvorenje, a modernizacijom grijanja ostvarit će se uštede na energentima. U narednom razdoblju, u planu su i radovi na kuhinji te uređenju ulaza u školu.

Uz svečanost otvorenja, učenici su pripremili i prigodni kulturno-umjetnički program, a zatim je župan u društvu zamjenika Ratimira Ljubića, načelnika, ravnatelja i drugih suradnika obišao nove prostore.

Služba ureda župana