Župan Darko Koren zatvorio Obrtnički i gospodarski sajam

"Samo se zajedništvom može postići dobar rast i razvoj hrvatskog gospodarstva."

Ovogodišnji, sedamnaesti po redu Obrtnički i gospodarski sajam zatvorio je u nedjelju, 9. studenoga župan Darko Koren. Sajam je ove godine okupio 255 izlagača iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Svoje je proizvode i usluge na 3000 m2 predstavilo 98 obrtnika, 106 tvrtki, 25 OPG-a te 26 institucija i udruga.

Program je kao i svake godine bio veoma sadržajan. U sklopu izložbe malih životinja, u petak je nakon otvorenja Sajma održan izbor autohtone pasmine Križevačke kukmaste kokoši, nakon čega su se brojni župani, zamjenici i predstavnici županija sastali na 32. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županije. Navečer je u šatoru ispred dvorane prikazano krštenje mošta po Križevačkim štatutima koji su za brojne goste pripremili Krešo Blažek i Zoran Homen uz tamburaški sastav.

Pripremljen je i program za najmlađe, tako da su djeca u subotu mogla uživati u lutkarskoj predstavi „Reciklirko u nevolji“ ili posjetiti izložbu konja koju su pripremili „Kalnički konjari“ i „Bilogorski renđeri“, a oni najhrabriji okušali su se i u jahanju. Za učenike je u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Đurđevac, Obrtničkom školom Koprivnica i Srednjom školom „Ivan Seljanec“ održana prezentacija obrtničkih zanimanja. Oko 650 učenika sedmih i osmih razreda prisustvovalo je prezentaciji zanimanja: frizer, kozmetičar, stolar, soboslikar-ličilac, monter suhe gradnje, kuhar, konobar, krojač, zidar i strojobravar.

Kao i svake godine, Sajam je bio i edukativnog karaktera. Održana je edukativna radionica „Moj otpad, moja odgovornost“, seminar „Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja“, „Kako uspješno voditi učeničku zadrugu“ te prezentacija „Ruralni razvoj u RH 2014.-2020. i primjeri dobre prakse (LEADER)“ koju je organizirala Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja.

Događaj koji uvijek privuče mnogo gledatelja je modna revija i revija frizura koju organizira Udruženje obrtnika Križevci. Posjetitelji su uživali u kreativnim radovima dizajnera i frizera s područja cijele Županije, a za glazbeni ugođaj pobrinula se grupa Dostojevsky.

Poslnagrada1jednjeg dana Sajma, održan je izbor najatraktivnijeg izložbenog prostora, izvlačenje dobitnika nagradnih igara Komunalnog poduzeća i Sajma nakon čega je župan Darko Koren zatvorio Sajam. Najljepšim izložbenim prostorom proglašen je prostor LAG-a Podravina, drugo mjesto pripalo je Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je nagrada za treće mjesto otišla u Srednju školu „Ivan Seljanec“ iz Križevaca. Glavnu nagradu Obrtničkog i gospodarskog sajma – skuter osvojio je Franjo Mirović iz Đurđevca.

Župan je istaknuo kako je ovo dobar put povezivanja institucija, udruga, obrtnika, tvrtki i OPG-a, a samo se zajedništvom može postići dobar rast i razvoj hrvatskog gospodarstva. Iskoristio je ovu priliku kako bi svim izlagačima zahvalio što su prepoznali značaj ovog Sajma, a posjetitelje je pozvao da i sljedeće godine dođu podržati brojne obrtnike, tvrtke, OPG-ove, institucije i udruge.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.