Župan Darko Koren sa suradnicima posjetio RCERO Celje

U ponedjeljak, 29. ožujka 2010. godine, predstavnici osnivača tvrtke ”Piškornica” posjetili su Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Celju (RCERO Celje). Posjet je organiziran iz razloga da bi se osnivači ”Piškornice” uvjerili kako u praksi funkcionira centar za zbrinjavanje otpada, jer na području Općine Koprivnički Ivanec planira se izgraditi sustav identičan onome koji djeluje u Celju. Vlasnike ”Piškornice” u Celju su predstavljali: župan Međimurske županije Ivan Perhoč, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj, te predstavnici naše Županije. Ispred Koprivničko-križevačke županije prisutni su bili župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, a ispred tvrtke ”Piškornica” nazočan je bio njen direktor Nedo Cepić. Obilasku RCERO Celje također su prisustvovali i predstavnici hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Nakon dolaska na samu lokaciju predstavnici RCERO-a Celje gostima su održali prezentaciju projekta ekološkog zbrinjavanja otpada. Voditeljica centra u Celju Milka Leskovšek upoznala je goste s radom RCERO-a, te je opisala faze nastanka tog projekta koji se počeo realizirati od 1995. godine i koji za područje Celje ima strateški značaj. Kazala je da regionalni centar za mehaničko i biološko zbrinjavanje otpada, te toplana, svojim kapacitetom pokrivaju preko 250.000 stanovnika. Cjelokupna investicija izgradnje iznosila je preko 50 milijuna eura, ali je najvećim dijelom pokrivena iz fondova Europske unije te jednim dijelom sredstvima lokalne uprave i države.

Sudjelovanjem u stručnoj raspravi predstavnici hrvatskih županija dobili su točne smjernice o fazama izgradnje objekta kao i o mogućim problemima koji se u implementaciji ovakve investicije mogu pojaviti. Obavljen je i pregled objekta, postrojenja za mehaničko-biološko zbrinjavanje i odlagališta.

Nakon razgledavanja RCERO-a župan Darko Koren sastao se s gradonačelnikom Celja Bojanom Šrotom. Razgovarali su o projektima lokalne zajednice, pripremama koje su provedene za realizaciju projekta ekološkog zbrinjavanja otpada kao i o mogućnostima financiranja kapitalnih projekata iz pretpristupnih fondova Europske unije.