Župan Darko Koren primio državnog tajnika Nikolu Ružinskog

U utorak, 20. srpnja, u prostorijama Županije, župan Darko Koren primio je u posjet državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prof. dr. sc. Nikolu Ružinskog. Tema sastanka bila je realizacija i aktualno stanje projekta RCGO Piškornica, stoga su se u raspravu također uključili i zamjenik župana Darko Sobota, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Mladen Štimac i direktor tvrtke Piškornica d.o.o. Nedo Cepić.

Župan Darko Koren izvijestio je državnog tajnika o dosadašnjim aktivnostima vezanima uz Piškornicu. Kazao je da su se u posljednje vrijeme među osnivačima javile dvojbe glede razvoja projekta, radi kojih je potrebno da se ministarstvo očituje o istom. Dvojbe su prije svega vezane uz izgradnju pogona za mehaničko-biološku obradu smeća u Varaždinu i odbijanje pojedinih gradova da potpišu sporazum o preuzimanju otpada.

Državni tajnik Ružinski je kazao da je projekt RCGO Piškornica projekt koji nema alternative, te da iza njega država stoji 100%. Rekao je da je izgradnja pogona u Varaždinu samo privremeno rješenje, odnosno kratkoročan zahvat, a država ga pomaže kako bi se sanirao balirani otpad na području Grada koji je postao velik ekološki problem. O dugoročnom rješenju s državnom potporom nema govora.

„Državni interes je projekt Piškornica, a to potvrđuje njegovo prijavljivanje za korištenje EU strukturnih fondova iz kojih se očekuje bespovratno financiranje u iznosu od minimalno 50% investicije ukupnog projekta“ – kazao je Ružinski i najavio korištenje vrlo povoljnog kredita EIB-a (europska investicijska banka) s kamatom do 2 %, bez zaduženja i garancija jedinica lokalne samouprave.  

„Da je Piškornica jedini planirani Regionalni centar za gospodarenje otpadom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokazuje i to što je država već izdvojila i financirala otkup zemljišta i izradu tehničke dokumentacije“ – izjavio je državni tajnik i naglasio da će odmah po završetku izrade aplikacije za korištenje EU fondova, koja će biti izrađena do kraja rujna, ona biti predana Europskoj komisiji.

Prve radove na izgradnji Centra može se očekivati odmah po dobivanju suglasnosti Europske komisije i provedenog natječaja, najkasnije početkom 2012. godine.