Župan Darko Koren potpisao donorsku karticu „Pravo na život“

U sklopu obilježavanja Europskog dana darivanja u prostorijama Koprivničko-križevačke županije u petak, 15. listopada, održana je konferencija za novinare na kojoj su uz župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena i pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Branku Cuki bili prisutni: ravnateljica Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Gordana Slavetić, bolnički transplantacijski koordinator za Županiju Josip Večenaj, te predstavnica Međunarodne udruge studenata medicine CROMSIC Sanja Križan. U prvom dijelu prezentacije župan je istaknuo važnost potpore lokalne zajednice ovom humanom projektu dok je dr. Večenaj objasnio kako izgleda sam proces transplantacije te problematiku koja je uz njega vezana.

„Hrvatska je u samom vrhu po broju doniranih organa, a od 2006. godine smo i punopravni član Eurotransplanta. Po broju donora nalazimo se iznad Europskog prosjeka, ali ne trebamo stati na tome. Stalno moramo raditi na senzibilizaciji javnosti i odgajanju mladih u duhu pomaganja.“ rekao je Večenaj.

Svoje iskustvo su s novinarima podijelili i dvoje pacijenata koji su primili donirane organe, Zora Perika i Ivan Lodeta. Oboje su rekli kako im je to iskustvo znatno promijenilo život i ukinulo potrebu dijalize te se sada osjećaju kao ponovno rođeni. Na kraju prezentacije župan Darko Koren potpisao je donorsku karticu „Pravo na život“ te time i svojim osobnim primjerom pokazao kako bi svatko u zajednici trebao razmišljati o dobrobiti koju stvara transplantacija.