Župan Darko Koren organizirao prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

Župan Darko Koren je u utorak 25. listopada u restoranu Crna Gora u Koprivnici organizirao svečani prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Županije. Bila je to prilika da se okupljanjem obilježi Dan darivatelja krvi, ali i da se nagrade oni koji su ove godine krvi dali po stoti put. Uz darivatelje svečanosti su se odazvali i brojni gosti, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova s područja Županije te predstavnici Gradskih društava Crvenog križa.

Prisutnima su se tijekom svečanosti obratili predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Ljiljana Šajatović Ivanković, ravnatelj Društva Zdravko Janković, predsjednik Društva Crvenog križa Koprivnica Dražen Sačer, ravnateljica koprivničke Opće bolnice Gordana Slavetić i župan Darko Koren.

Župan Koren je svim darivateljima zahvalio na plemenitoj gesti te je srebrnjakom s likom Sv. Marka Križevčanina darivao Antuna Drakšića, Ljubomira Kiselu, Zdenka Mužinića, Vinka Pepelka i Slavka Večerića. Ovih pet darivatelja koji su ove godine krv dali po stoti put nagrađeni su i narukvicama Crvenog križa koje im je uručila dr. Šajatović Ivanković.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u hrvatskoj se obilježava od 1957. godine, a datum je vezan uz prvo darivanje krvi koje je 1953. održano u Sisku. U Koprivničko-križevačkoj županiji je 37 darivatelja koji su krv dali više od 100 puta, a šest darivatelja krv je dalo čak više od 125 puta. U skupinu višestrukih darivatelja krvi u našoj Županiji spadaju i dvije žene koje su krv dale više od 75 puta. Koprivničko-križevačka županija je po broju darivatelja krvi na visokom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Valja spomenuti i to da je pet prošlogodišnjih dobitnika priznanja u isto vrijeme prisustvovalo prijemu kod hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, gdje su odlikovani Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.