Župan Darko Koren na Međunarodnom natjecanju orača

U Biogradu je ovog vikenda završeno 59. Svjetsko natjecanje u oranju. Ono je okupilo 61 natjecatelja iz 31 države. Prvo mjesto u kategoriji plugova ‘ravnjaka’ osvojio je Andrew Mitchell Jnr. iz Škotske, dok je u kategoriji plugova ‘premetnjaka’ prvi Yves Thievon iz Francuske. Pobjednici u obje kategorije, uz pehar i zlatnu medalju, osvojili su i traktor tvrtke Same Deutz – Fahr Žetelice d.o.o. iz Županje.

Hrvatsku su zastupali Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije koji je u kategoriji ‘premetnjaka’ osvojio 8. mjesto, i Mario Spudić iz Karlovačke županije koji se u kategoriji ‘ravnjaka’ plasirao na 12. mjesto. Izrazili su zadovoljstvo osvojenim pozicijama napominjući kako je to najbolji uspjeh hrvatske reprezentacije od 2005. godine, otkako sudjeluje na Svjetskom natjecanju u oranju.

Natjecanje je održano u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, a domaćin 60. Svjetskog natjecanja u oranju iduće godine bit će Kanada.

Na natjecanju su sve županije na izložbenim štandovima predstavile dio proizvoda karakterističnih za kraj iz kojeg dolaze. Iz Koprivničko-križevačke županije predstavilo se desetak izlagača, a ovoj turističko-poljoprivrednoj manifestaciji pridružio se i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Također su manifestaciju posjetili i gosti iz Podravine i Prigorja koji su organizirano doputovali u Biograd.