Župan Darko Koren na Forumu poljskih i hrvatskih regija

Ključ poljskog uspjeha - 70% EU novca Poljska povlači preko županija

U organizaciji Hrvatske zajednice županija, Saveza Vojvodstava Republike Poljske i Šibensko-kninske županije uz počasno pokroviteljstvo predsjednika Senata Bogdana Borusewicza te supokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u Primoštenu se po treći put održao Forum poljskih i hrvatskih regija. Forumu je prisustvovalo 16 poljskih župana, odnosno maršaleka, gotovo svi hrvatski župani, potpredsjednica poljskog parlamenta, predstavnici Ministarstva urbanog razvoja iz Hrvatske, ali i Republike Poljske i niz drugih stručnjaka.

Europski fondovi i ovog su puta bili glavna tema konferencije. Poljska je država koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj koja je svoj put tek započela. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodine, odnosno županije, pa se tako čak 70 posto EU sredstava povlači preko županija.

„Poljska je uzor Hrvatskoj u puno toga, ali puno puta je uzor samo na papiru. Ono što hrvatske županije žele je da Poljska upravo bude uzor i u stvarnosti, jer upravo su županije u Poljskoj one koje su od regionalnog razvoja, koje su glavne institucije u privlačenju novaca iz fondova Europske unije i to je ono što mi želimo da tako bude i u Hrvatskoj. Hrvatske županije imaju snage, imaju znanje, imaju volje i kapacitete i samo im treba dat strateški okvir sa državne razine da te novce povuku.“, smatra predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Aktualna tema bila je i „Sustavi civilne zaštite u Poljskoj – sustav protupoplavne zaštite“, gdje su maršaleki poljskih vojvodina županima govorili o sustavima protupoplavne zaštite, spašavanja i saniranja posljedica poplave. Poljska je, baš kao i Hrvatska svoju lekciju naučila iz osobnog iskustva. No, sudionici su složni, da usprkos kvalitetnom i sistematski izgrađenom sustavu zaštite od poplava još uvijek ne postoji sustav koji će u potpunosti zaštititi bilo koju zemlju od katastrofalnih poplava.

Na Konferenciji je i potpisan Sporazum o suradnji između Karlovačke županije i Zachodniopomorskog vojvodstva, a karlovački župan Ivan Vučić uvjeren je da će ovom suradnjom županija ne samo poboljšati već postojeće odnose, nego i maksimalno iskoristiti poljska iskustva kod daljnjeg razvoja i povlačenja sredstava iz EU fondova.

Ostale teme Foruma i posjeta poljskih predstavnika Primoštenu bile su i razmjena i prijenos iskustava između poljskih i hrvatskih stručnjaka o inteligentnom specijaliziranju regija i održivom regionalnom razvoju kao i o ulozi Srednjoeuropskog transportnog koridora Europske grupacije za teritorijalnu suradnju koja je od iznimne važnosti za razvoj Hrvatske i Poljske.

Hrvatska zajednica županija