Župan čestitao književniku Marku Greguru na osvajanju nagrade „Fric“ za roman „Vošicki“

Izuzetno nam je drago što u našoj sredini imamo tako mladog i darovitog književnika koji je do sada dobio brojna priznanja i čiji književni značaj doseže daleko izvan granica naše županije - istaknuo je župan Koren

Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave održao svečani prijem za književnika Marka Gregura, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade „Fric“ koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj.  Prestižna nagrada je hvaljenom koprivničkom autoru dodijeljena za roman „Vošicki“, romansiranu biografiju knjižara, tiskara i nakladnika Vinka Vošickog koji je djelujući u Koprivnici od 1909. godine ostavio duboki trag u hrvatskoj kulturi.

Župan Koren čestitao je na vrijednoj nagradi i sjajnom romanu koji je osvojio i publiku i književnu kritiku zahvalivši Greguru što svojim književnim djelima obogaćuje kulturnu scenu ne samo Koprivničko-križevačke županije, već ljepotu pisane riječi promiče i na nacionalnoj pozornici za što je u svojoj spisateljskoj karijeri i nagrađen brojnim nagradama.

„Izuzetno nam je drago što u našoj sredini imamo tako mladog i darovitog književnika koji je do sada dobio brojna priznanja i čiji književni značaj doseže daleko izvan granica naše županije. Biti prepoznat zbog kvalitete rada, ali i doprinosa hrvatskoj književnosti zaista je velik uspjeh na koji smo ponosni, posebno imajući u vidu da su djela podjednako osvojila i publiku i književnu kritiku. Vjerujem kako će i roman „Vošicki“ pročitati mnogi te se na taj način bolje upoznati sa životom, ali i tragičnom sudbinom čovjeka koji je živio među nama.  Zahvaljujući ovom romanu ponovno će oživjeti sjećanje na  nepravedno zaboravljenog Vošickog i na tome iskreno čestitam“, istaknuo je župan te poželio mnogo uspjeha u daljnjem kreativnom radu.

Gregur je zahvalio na prijemu te pobliže pojasnio okolnosti u kojima je pisao roman te kreativne procese kroz koje autori prolaze kad stvaraju djela. Kako je istaknuo, ideja o pisanju romana o Vinku Vošickom pojavila se tijekom posjete koprivničkom Muzeju nakon čega je krenulo prikupljanje opsežne građe koja je otkrila brojne zanimljivosti o životu Koprivnice s početka 20.stoljeća pa se tako roman Vošicki, osim u kontekstu društvene i političke zbilje ondašnjeg vremena, može promatrati i kao literarizirana monografija Koprivnice, leksikon imena i galerija karaktera s ovog prostora.

„Uvijek je dobro i lijepo biti priznat u svojem kraju i važno mi je da naši sugrađani koji kupuju i posuđuju tu knjigu to i prepoznaju. Jednako tako i ovaj prijem u Županijskoj upravi mi znači vrlo mnogo, hvala na potpori koju je knjiga dobila, nadam se da ćemo i budućnosti dobro surađivati na zadovoljstvo svih“, kazao je Gregur.

Čestitkama autoru su se priključili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Marko Gregur do sada je objavio zbirku poezije „Lirska grafomanija“ (2011.), zbirku priča „Peglica u prosincu“ (2012.), zbirku priča „Divan dan za Drinkopoly“ (2014.), roman „Kak je zgorel presvetli Trombetasicz“ (2017.) koji je uvršten među 12 finalista nagrade “Fric” i dobio nagradu  “Katarina Patačić” za najbolju knjigu na kajkavskom dijalektu te roman „Mogla bi se zvati Leda“ (2018.). Uz nagradu „Fric“ dobitnik je brojnih nagrada i priznaja među kojima se izdvajaju nagrada „Ivan vitez Trnski“, prva nagrada za prozu „Ulaznica“  (2012.) te nagrada „Prozak“ za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina. Uvršten je i u antologiju mladih hrvatskih prozaika „Bez vrata, bez kucanja“ (Sandorf, 2012.), a od početka 2021. godine tajnik je Društva hrvatskih književnika.

Služba ureda župana