Znanstveni skup „110 godina Hrvatske seljačke stranke“ okupio tridesetak hrvatskih znanstvenika

U Križevcima je prošlog vikenda, povodom obljetnice osnivanja HSS-a, održan dvodnevni znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „110 godina Hrvatske seljačke stranke“ u organizaciji Povijesnog društva Križevci. Na početku skupa pozdravne govore uputili su predsjednik Povijesnog društva Križevci Ratislav Matić, župan Darko Koren, predsjednik znanstvenog odbora skupa Hrvoje Petrić te saborski zastupnik, gradonačelnik Križevaca i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg. Na skupu je obuhvaćeno nekoliko tematskih cjelina (HSS – načela i strategije, vođe i istaknute osobe, HSS od osnivanja do 1918., regionalne osobitosti djelovanja HSS-a te HSS nakon 1941.), a okupio je tridesetak hrvatskih stručnjaka, znanstvenika i povjesničara . Među brojim predavačima bio je voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Koprivničko-križevačke županije Vladimir Šadek s prezentacijom „Politika ustaša i komunista prema HSS-ovcima u kotarima Koprivnica i Đurđevac (1941.-1943.)“.

Skupu su uz mnoge članove HSS-a nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i kandidatkinja HSS-a na predstojećim izborima zastupnika u Europski parlament Marijana Petir.

Suorganizatori skupa bili su: Hrvatski institut za povijest, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Odsjek za povijesne znamenitosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije i Hrvatska seljačka stranka.

Odsjek za komunikacije i protokol