Zimska škola hrvatskog folklora slavi 25 godina

Novu 2019. godinu započinjemo slavljenički – na Zimskoj Školi hrvatskog folklora u Koprivnici slavimo 25 godina organizacije ovoga programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika. Stručni program ŠFH osmislio je i postavio 1964. godine uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan, tako da slavimo i obljetnicu 55 godina postojanja Škole folklora.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama te u domovini, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz domovine i svijeta. Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program ŠHF-a ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Ovaj dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika, započinje 3. siječnja 2019. u Koprivnici i održavat će se deset dana u Dvorani Branimir i u Hotelu Podravina. Kroz ovaj projekt ostvaruju se i važni ciljevi Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske.

Glavni cilj samog stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti.

Ove zime podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskog jadranskog područja: plesovi i glazba otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača i Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesovi šibenskoga uzmorja i otoka.

Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskome području, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata Boke kotorske.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, koji slavi 70 godina uspješnog promicanja hrvatskog folklora, Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj prisutan na kulturnoj sceni dok Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Gost predavač je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Tonči Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Osim stručnog nastavnog programa u večernjem terminu za polaznike pripremamo bogati kulturno-umjetnički program tako da će se, među ostalim, predstaviti: ZVS Đurđevice s božićnim napjevima Podravine, kulturno-umjetnička folklorna društva iz Prekodravlja, društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, udruga Etnoraj s izradom tradicijskog nakita, Branislav Mikulić s promocijom knjiga i drugo.

Očekujemo više od 80 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa tako osim iz svih krajeva lijepe naše sudjeluju i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Crne Gore, Srbije (Vojvodina), Bosne i Hercegovine, Australije, Mađarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

Svečani završni i slavljenički KONCERT polaznika ŠHF-a održat će se u subotu, 12. siječnja 2019. u 20.00 sati u Domu mladih Koprivnica, Hrvatske državnosti 10. Ulaz je besplatan i svi ljubitelji hrvatskog folklora dobro su došli!

Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli organizaciji Škole hrvatskog folklora, a posebno našem partneru Gradu Koprivnici, domaćinu Koprivničko-križevačkoj županiji i Hotelu Podravina te Podravki na donaciji školskog materijala.

Hrvatska matica iseljenika
Voditeljica projekta: mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu