Zdrav za 5

U četvrtak, 9. svibnja održana je peta, ujedno i posljednja aktivnost u 2. Komponenti nacionalnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode „Zdrav za 5″. Cilj događanja, u kojima su sudjelovali učenici osnovnih i škola s područja naše županije, podizanje je razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode.

Na prvoj radionici koja je održana na području šumskog predjela Petrov Dol u blizini Draganovca predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije održali su edukativno predavanje o zaštićenim šumskim predjelima i važnosti šuma kao bitnog segmenta eko-sustava. Na drugoj radionici održanoj na Kalniku, predstavljeno je zaštićeno područje značajnog krajobraza te su učenici upoznati s njegovim temeljnim obilježjima. U sklopu treće radionice održane na području koje obuhvaća Regionalni park Mura-Drava na lokaciji Drave kod Botova Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar je učenike upoznala sa zaštićenim područjem Regionalnog parka Mura-Drava, svrhom njegove zaštite, njegovom bogatom kulturno-tradicijskom baštinom, kao i pozitivnom utjecaju rijeke Drave na život ljudi koji žive uz njezin tok. Četvrta radionica održana je na području Značajnog krajobraza Čambina gdje su se učenici mogli educirati i o tom važnom području koje obiluje močvarnim biljnim i životinjskim vrstama.

Završna radionica održala se na koprivničkom sajmištu a učenicima gradskih škola djelatnici MUP-a, odjel protueksplozivne zaštite demonstrirali su rad robota za uklanjanje i onesposobljavanje minsko-eksplozivnih naprava, kao i zaštitno odijelo koje koriste pirotehničari. Aktivnostima se pridružio i Crveni križ s akcijom prikupljanja slikovnica i dječjih knjiga. Zamjenik župana Ivan Pal pozdravio je učenike i njihove nastavnike i zahvalio na odličnom odazivu na sve aktivnosti projekta „Zdrav za 5“ i izrazio želju da se takvi projekti održavaju i ubuduće. Izrazio je nadu da će se buduće generacije ponašati u skladu s prirodom i očuvanjem okoliša i osigurati svijetlu budućnost našeg planeta. Okupljene je pozdravila i gradonačelnica Vesna Želježnjak.