Zbog obilne kiše uspostavljena redovna obrana od poplava

U utorak, 2. rujna započela je redovita obrana od poplave Stožera za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije. Na ugrožena područja izašli su stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja Stjepan Behin, županijski zapovjednik Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije Ivan Kramarić.

Obilaskom je utvrđeno kako se najkritičnija mjesta nalaze na području Općine Hlebine i Općine Drnje, odnosno naselja Torčec. Kako bi se spriječio nastanak poplave u Hlebinama Županijski stožer zaštite i spašavanja pozvao je Bistru d.o.o. iz Đurđevca, koncesionara zaduženog za obranu od poplava. Bistra d.o.o. izvršila je sanaciju kritičnih mjesta pod mostovima i odvodnim kanalima koji su bili puni pokošene trave i granja i time su stvarali probleme u normalnom protoku vode.

Drugo kritično mjesto bilo je na području naselja Torčec gdje su najveći problem bila dva mosta. Do izlijevanja vode nije došlo jer je u srijedu puštena voda na eksploatacijsko polje na kojem se vrši iskop šljunka kako bi se rasteretio kanal potoka Gliboki, ali je izgrađen i zečji nasip. Istog dana je održan i sastanak sa načelnikom Općine Drnje Slavkom Lothom i predstavnicima Hrvatskih voda gdje je analizirana trenutna situacija i pripremljen program sanacije ukoliko dođe do poplave.

Županijski stožer za zaštitu i spašavanje, izvijestio je u četvrtak, 4. rujna kako su na tom području vodostaji u opadanju i da nema opasnosti od poplava, a u slučaju kriznih situacija nadležne Službe su u pripravnosti.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.