Završnom konferencijom u mađarskom Csurgu obilježen završetak projekta VEC sharing

U mađarskom Csurgu prošlog je vikenda održana završna konferencija projekta VEC Sharing u čijoj provedbi sudjeluje PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, a konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Projekt traje do kraja siječnja ove godine, ukupne je vrijednosti 243.545,00 eura,  a financiran je iz INTERREG Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Glavni korisnik je Obrtnička škola Koprivnica, a projektni partneri su Kolping János Nagyváthy osnovna, srednja tehnička i obrtnička škola iz Csurga, Kolping katolička osnovna i srednja tehnička škola iz Nagybajoma i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Cilj projekta je unapređenje sposobnosti i znanja učenika i profesora kroz međusobnu razmjenu znanja s kolegama iz prekograničnog područja, za zanimanja zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik. Završna konferencija održana je u prostorima Kolping János Nagyváthy srednje škole u Csurgu, a okupljenima su se obratili gradonačelnik Csurga János Füstös, ravnateljica škole domaćina Viola Vargáné Nagy, zamjenik Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, ravnatelj Kolping katoličke osnovne i srednje tehničke škole iz Nagybajoma Péter Laki-Lukács, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače Josip Ivoš, ravnateljica PORA-e Melita Birčić i programska menadžerica u Tehničkom tajništvu INTERREG Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Marian Zelei.

Svi govornici izrazili su veliko zadovoljstvo realiziranim aktivnostima i postignutim rezultatima tijekom provedbe projekta, kao i spremnost na pripremu i provedbu novih zajedničkih projekata.

Projekt VEC Sharing provodio se od listopada 2017. godine te je tijekom 16 mjeseci održan niz aktivnosti: izrađen je program razmjene učenika, održane su tri razmjene učenika odnosno učeničke prakse za gore navedena zanimanja, sportski događaji, zajedničko kuhanje učenika, zajednički posjeti poduzetnicima, izrada zajedničke analize mogućnosti zapošljavanja učenika u prekograničnom području te trodnevna PCM radionica na temu metodologije upravljanja projektnim ciklusom i pripreme novih zajedničkih projekata.

Nakon završne konferencije održana je i zajednička izložba učeničkih radova izrađenih tijekom održanih zajedničkih učeničkih praksi, kao i oprema nabavljena tijekom provedbe projekta.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: PORA