Završila 41. Picokijada

Ni crni oblaci koji su prijetili da će se "istovariti" nad Đurđevcom, a potom ni kiša koja se ipak spustila, nije potjerala 15-ak tisuća gledatelja, te omela više od 250 sudionika na sceni oko đurđevačkog Starog grada, koji su po 41. puta oživljavali Legendu o Picokima.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Mesića, ova pučka igra na otvorenom, bila je to po mnogima jedna od najboljih verzija legende o lukavstvu Đurđevčana, koji su ispaljenim picokom u turski tabor, prevarili Ulama-bega i prividom izobilja uvjerili ga u uzaludost opsjedanja.

Na tekst Vida Baloga režirao ju je Krešo Dolenčić, koji je u samo dva dana vježbanja isprekidanog kišom, uspio s 250 kulturnih amatera Podravine napraviti izvrsnu predstavu. Legenda ima status kulturnog dobra Hrvatske, a Đurđevcu je priskrbila titulu EDEN u očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Otvorio ju je izaslanik pokrovitelja, predsjednika Mesića, Borislav Vučković, a o Picokijadi kao "našoj najvećoj turističkoj manifestaciji" govorili su na svečanom otvaranju i potpredsjednik Sabora Josip Friščić, te župan Darko Koren, dok su u publici bili i SDP-ovi saborski zastupnici Zoran Milanović i Boris Šprem, te predsjednik HGK Nadan Vidošević. Uz stalnu prijetnju od kiše, Đurđevac je proteklog vikenda, a posebno u subotu, ipak bio dobro popunjen priredbama, glazbom, starim zanatima, ali i posjetiteljima (koji nisu baš puno kupovali), a organizatori, Grad Đurđevac i njegova TZ sve činili da se ni jedna od pripremljenih 20-ak priredaba ne odgodi. Zadovoljni nakon svega, gradonačelnik Slavko Gračan i predsjednik TZ Marijan Ružman, sad tvrde da je preko 250 kulturnih amatera Podravine, koji su sudjelovali u Legendi, pravi ovogodišnji pobjednici, te im se zahvaljuju na sudjelovanju u svim njenim priredbama. No, još je nekoliko njih, osim sportskih, u sklopu Picokijade, koje su imale svoje pobjednike. Tako je pobjednički pileći paprikaš u priredbi "Picoki po picekima" skuhala ekipa đurđevačke Udruge vinogradara i voćara, na izložbi ručnoga rada i starinskih kolača najbolju su diganku imale žene Budrovca, zlevanku žene Sv. Ane, mazanicu žene Kladara, pogačice žene Ferdinandovca, a prkače žene Drenovice, dok su u povorci aranžiranih kola s prikazima običaja i folklornog nasljeđa Podravine "Podravina od leta do leta", najbolji prikaz imali Sirovokatalenčani.

Više….