Završetak projekta Dravis3

U organizaciji županije Somogy i Nacionalne udruge za radijsku signalizaciju i infokomunikaciju Mađarske (RSOE) u ponedjeljak, 25. kolovoza i utorak, 26. kolovoza 2014. godine, u mađarskim gradovima Barscu i Csokonyavisonta održane su zajednička vježba zaštite i spašavanja te završna konferencija projekta Dravis3.

Koprivničko-križevačka županija jedan je od projektnih partnera projekta zajedno sa Osječko-baranjskom županijom i upravama za upravljanje katastrofama triju mađarskih županija – Somogy, Baranya i Zala. Vodeći partner projekta je Nacionalni savez Radija za signaliziranje nevolja i infokomunikacija (RSOE).

Vježbi i konferenciji su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali viša savjetnica za šumarstvo, lovstvo i elementarne nepogode Snježana Babok Grgić, viša savjetnica za provedbu kapitalnih projekata Ana Mušlek te stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja Stjepan Behin.

U ponedjeljak je prikazano spašavanje osoba koje su zaglavile na mostu uslijed potresa u gradu Barscu i okolici gdje je kao posljedica potresa došlo do oštećenja mosta preko Drave, spašavanje putnika iz vozila od kojih je jedno prevozilo opasnu tvar, te prevencija poplave uslijed podizanja razine vode nastale kao posljedica potresa.

U sklopu konferencije Stjepan Behin je prezentirao film o zajedničkoj vježbi održanoj 4. srpnja 2104. godine na području Koprivničko-križevačke županije. Uz članove Županijskog projektnog tima, na konferenciji su sudjelovali i načelnik policijske uprave Koprivničko-križevačke Darko Rep, zapovjednik vatrogasne zajednice KKŽ Zvonimir Habijan, predsjednik vatrogasne zajednice KKŽ Ivan Matosović, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Koprivnica Slavko Lakuš, voditelj županijskog centra 112 Roman Sabol, te načelnik Sektora za civilnu zaštitu i zapovjednik civilne zaštite RH Robert Mikac koji je zajedno sa mađarskim predstavnicima otvorio konferenciju.

Koprivničko-križevačka županija je u sklopu projekta Dravis 3 nabavila IT opremu, opremu za zaštitu i spašavanje te civilnu zaštitu u vrijednosti gotovo 30 tisuća eura, izradila dokumente „Procjena ugroženosti“ te „Plan zaštite i spašavanja za porječje rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji“ na hrvatskom i mađarskom jeziku. Organizirala je konferenciju o izradi plana za slučaj katastrofe (22. svibnja), radionicu o zajedničkoj vježbi Botovo-Legrad 2014. (12. lipnja) i veliku zajedničku vježbu zaštite i spašavanja (4. srpnja) o kojoj je snimljen film.

Projekt Dravis3 odobren je u sklopu IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013, a implementacija je trajala 16 mjeseci. Proračun Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta iznosi 50 tisuća eura, od čega Županija financira 15 posto iznosa.

Projekt službeno završava 31. kolovoza 2014. godine.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.