Završena Picokijada 2015

Najveća županijska turistička manifestacija podravskog kraja „Picokijada” održana je proteklog vikenda u Đurđevcu. Središnji događaj manifestacije bio je scenski prikaz „Legenda o Picokima” kao spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka čija povijest seže u daleku 1552. godinu. Svečanom mimohodu sudionika Legende pridružio se i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, saborski zastupnik Dubravko Bilić, župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, đurđevački gradonačelnik Željko Lacković, gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak te brojni gosti iz političkog, kulturnog i sportskog života.
Župan Koren u svom obraćanju osvrnuo se na tradiciju dugu 47 godina i kontinuitet održavanja ove najveće županijske manifestacije koju financijski podupire i Koprivničko – križevačka županija.
Spektakularnu izvedbu upotpunili su i članovi povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i Mađarske, a u samom scenskom prikazu sudjelovao je oko tristotinjak statista, članova brojnih županijskih udruga.
Ovog vikenda posjetitelji su mogli uživati u mnogobrojnim događajima,
od gastronomskog programa od čega je posebnu pozornost privukla natjecanje Picoki po piščoke te dvije nove priredbe Podravski festival nematerijalnih kulturnih dobara s gastrokutkom, rukotvorinama i nastupom folklornih skupina i Srednjovjekovni festival s predstavljanjem povijesnih postrojbi i renesansnih plesova.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.