Završen Program certifikacije za ulaganje

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u srijedu su predstavljeni rezultati Programa certifikacije regija za ulaganja te uručeni certifikati županijama i osobama koje su završile Program. Certifikat koji je u ime naše županije preuzeo župan Darko Koren dobile su i Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska i Splitsko-dalmatinska županija te 56 pojedinaca iz tih županija. Program certifikacije regija za ulaganja Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva provodilo je u suradnji s američkom agencijom USAID. 

Njegovi glavni ciljevi bili su poboljšati suradnju među regionalnim i središnjim institucijama uključenim u promicanje ulaganja, pomoći regijama u natjecanju za ulagačke programe te u predstavljanju svojih prednosti.

Određena su tri standarda koje svaka regija treba postići. Prvi je informacijski standard, što znači mogućnost davanja brzog i točnog odgovaranja na ulagačke upite. Imovinski standard podrazumijeva izradu baze podataka lokacija i poslovnih zgrada koje zadovoljavaju međunarodne standarde kvalitete, a marketinški standard znači mogućnost promicanja ponude regije te pružanja profesionalnih usluga potencijalnim ulagačima.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić Šapić ocijenila je da je program ostvario sve planirane rezultate te da je riječ o jednom od najuspješnijih projekata Ministarstva, koji će, kako je najavila, biti nastavljen u okviru pretpristupnog IPA programa.