Završen još jedan uspješan tjedan cjeloživotnog učenja

Kao i prethodnih godina, i u ovogodišnjem, devetom po redu Tjednu cjeloživotnog učenja Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica je u suradnji s partnerima organizirala brojne programe i aktivnosti za različite skupine korisnika. Ova nacionalna obrazovna kampanja, koja na jednostavan način, na temelju izravnih obraćanja građanima, potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja, ove godine provedena je od 28. rujna do 04. listopada 2015.

Knjižnica je ponudila programe koji potiču pismenost i čitanje, programe koji korisnicima pomažu pri svladavanju opće ili informatičke i informacijske pismenosti što je pretpostavka za usvajanje novih znanja i uključivanje na tržište rada i život zajednice.

Započelo je stručnim usavršavanjem za knjižničare za koje je održana radionica „Analiza interesno-utjecajnih skupina, SWOT analiza i brainstorming u praksi“.

Predavanje i radionica organizirani su u suradnji sa Centrom za stalno stručno usavršavanje iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a predavač je bio mr. sc. Ivo Tokić, viši knjižničar.

Iza dugačkog naslova radionice kriju se zapravo vrlo jednostavne, ali i iznimno korisne vježbe s ciljem svladavanja tehnika za procjenu situacija, brzog vrednovanja prijedloga projekata te kreativnog timskog rješavanje problema. Ove vještine sve su važnije, primjerice, u planiranju i izradi projekata za korištenje fondova EU, ali i općenito, u planiranju, analiziranju i vrednovanju svakodnevnog rada i različitih aktivnosti u bilo kojoj struci, pa tako i u knjižnici.

Važnost teme prepoznali su i polaznici kojih je na radionicu pristiglo ukupno 24, i to iz narodnih, školskih i visoškolskih knjižnica iz tri različite županije – Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske. Knjižničarima je dobrodošao mali odmak od usko stručnih knjižničnih tema prema pitanjima marketinga i menadžmenta koji su danas toliko usko vezani sa svakom vrstom poslovanja u bilo kojoj struci, pa tako i knjižničnoj. Radionica je polaznicima bila ne samo jako zanimljiva nego i vrlo korisna jer su imali priliku praktično analizirati i neke stvarne problemske situacije iz rada pojedinih knjižnica, a na tim konkretnim primjerima i ostali su mogli naučiti kako slične probleme mogu pokušati rješavati u vlastitim sredinama.

Nezaposleni građani skupina su korisnika kojoj Knjižnica posvećuje veliku pozornost pa je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – ispostavom Koprivnica organizirala poduku za

nezaposlene osobe. Predstavljena im je Knjižnica i njezine usluge koje bi im mogle pomoći da steknu vještine za što bolje predstavljanje na tržištu rada. Upoznali su internetsku stranicu Knjižnice, naučili su kako pretražiti elektronički katalog i pronaći građu poput savjetnika za pisanje zamolbi i životopisa, građu koja govori o pravima nezaposlenih, savjetnika za pripremu za razgovor za posao i slično. Predstavljene su im baze podataka dostupne na internetskoj stranici Knjižnice kao i najpoznatije internetske stranice za traženje posla. Polaznici su posjetili i Knjižnicu gdje su im predstavljeni svi odjeli i usluge koje su im na raspolaganju, s posebnim naglaskom na one koje im mogu biti korisne poput spomenute knjižne građe i mogućnosti korištenja tehničke opreme poput računala, pisača, skenera i sl.

Za drugu skupinu nezaposlenih organizirana je edukacija u suradnji s Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), s kojim Knjižnica i inače surađuje na edukaciji polaznika njihovih radionica. Edukacija nazvana „Knjižnični kutak“ predstavlja nezaposlenima prije spomenute sadržaje i usluge koji im mogu pomoći na što boljem predstavljanju na tržištu rada.

Treća skupina organizirana je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica i radilo se o njihovim polaznicima koji završavaju 8. razred osnovnog obrazovanja. Program edukacije bio je prilagođen s obzirom na nižu razinu znanja korištenja računala. Ovoj grupi je također predstavljena i zgrada Knjižnice te građa i usluge koje bi im mogle koristiti kao pomoć za završetak osnovnog obrazovanja.

Pricaonica - slijepiU sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja održan je i susret članova Čitateljskog kluba slijepih „Šišmiš“ i Čitateljskog kluba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. U raspravi je sudjelovalo 12 članova klubova koji su prethodno čitali, odnosno slušali u zvučnom formatu roman „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka. Osim što su u ugodnom ozračju raspravljali o pročitanom romanu, članovi čitateljskog kluba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica imali su priliku vidjeti na koji način čitaju slijepi te kako funkcionira njihov čitateljski klub. Kroz analizu romana čitatelji su se dotaknuli samo dijela tema koje ovaj roman otvara poput traumatičnoga samooptuživanja, samoizolacije i nasilnoga izopćenja iz sredine, vršnjačkoga nasilja, paranoje i licemjerja provincijske malograđanštine, Novakove suptilne kritike hrvatskog društva te ponovnog uvođenja kajkavskog narječja u suvremenu literaturu.

Uvedena je i nova usluga „Postanite e-Građani uz pomoć knjižničara“. Radi se o edukaciji građana za korištenje sustava Vlade Republike Hrvatske e-Građani pokrenutog s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave. Nekolicina građana izrazila je zanimanje za ovu edukaciju koja će postati stalna usluga Knjižnice.

U sklopu Akcije zagovaranja – „Knjižnica, muzej i arhiv – baštinske ustanove kao mjesta učenja“ održana je konferencija za medije i obilazak prostora Knjižnice, Muzeja grada Koprivnice i Sabirnog centra Koprivnica Državnog arhiva u Varaždinu. Uz ravnatelje ovih triju institucija, Dijanu Sabolović Krajina, Marijana Špoljara i Damira Hrelju, akciji se prirdružio i Marijan Gal iz Podravkinog arhiva. Namjera je bila skrenuti pozornost javnosti ali i predstavnicima lokalne vlasti – donosiocima odluka na neadekvatnost prostora svake ove institucije i nemogućnosti da u potpunosti budu na raspolaganju građanima.

Vrlo zanimljive aktivnosti su organizirane za djecu i one koji rade s djecom.

Održana je Pričaonica za predškolce u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije. Odgajateljica Branka Grudić i članice Udruge Ana Glavaš i Ana Tkalčec pokazale su polaznicima pričaonice kako se igraju slijepa djeca. Djeca su isprobala posebne naočale koje videćima pokazuju kako „vide“ slijepe i slabovidne osobe. Voditeljice su djecu upoznale i s taktilnom i slušnom igrom memory pa su djeca s povezom preko očiju pokušavala pronaći identične parove. Djeca su naučila mnogo o životu i iskustvima slijepih i slabovidnih osoba te načinima na koji se mogu igrati. Pričaonici je prisustvovalo 12 mališana.

Desetero djece i mladih sudjelovalo je u radionici informatičke i informacijske poduke „Mreža plus“. Djeca su prošla osnovnu poduku pretraživanja elektroničkih enciklopedija i leksikona; naučila su kako pretražiti, odabrati i iskoristiti informacije na mreži.

Tijekom čitavog tjedna provedena je i radionica „Istražujemo e-enciklopedije“. Radionicu je prošlo 35 polaznika, djece i mladih, koji su tražili odgovore na pitanja vezana uz hrvatsku književnost i film. Odgovore su tražila služeći se mrežnim izdanjima Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, točnije Proleksis enciklopedijom, Hrvatskom enciklopedijom, Hrvatskim biografskim leksikonom i filmskim leksikonom. Djeca su uživala tražeći točne odgovore i učeći nešto novo.

Organizirana je i radionica „Slušaonica radioigre za djecu“ kojoj je prisustvovalo 36 učenika viših razreda koprivničkih osnovnih škola, polaznika filmskih i radio grupa. Pod vodstvom urednice emisije HRT-a „Radioigra za djecu“ Nives Madunić Barišić i tonmajstora Tomislava Šamca, polaznici radionice naučili su što je radioigra, kako se ona stvara i snima . Tijekom radionice učenici su s velikim zanimanjem poslušali radioigru nastalu prema romanu Jasminke Tihi-Stepanić „Imaš fejs?“ koja je na Međunarodnom festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi osvojila nagradu za najbolju prilagodbu književnog predloška radiju.

Ove brojne aktivnosti privukle su oko 200 sudionika koji su afirmirali knjižnicu kao važnu potporu cjeloživotnom učenju, posebice u lokalnoj zajednici u kojoj djeluje,a organizirane su u suradnji s ovim partnerima: Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Hrvatski zavod za zapošljavanje – ispostava Koprivnica, Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri – CISOK Koprivnica, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Muzej grada Koprivnice, Državni arhiv u Varaždinu – Sabirni centar Koprivnica i Hrvatska radiotelevizija.

Kristian Ujlaki