Započelo obilježavanje Martinjskih dana Općine Virje

Povodom obilježavanja Dana općine Virje u Glazbenoj dvorani osnovne škole Franjo Viktor Šignjar predmartinjsko slavlje započelo je u srijedu, 4. studenog održavanjem tradicionalnog Kajkavskog etnografskog kviza, a nastavljeno u četvrtak, 5. studenoga organizacijom Predmartinjske večeri kulture.

Bogat kulturni program otvoren je izvedbom krasnoslova stihova Miroslava Dolenca Dravskog, a sve je uzvanike potom pozdravila i ravnateljica škole Marica Cik Adaković. Na početku večeri kulture upriličena je izložba fotografija Šuma šumi, a o suradnji s našim učenicama i izloženim fotografijama govorio je Kruno Heidler, dok je izložbu otvorio općinski načelnik Mirko Perok.

IMG_2655Potom je predstavljena  knjiga Podravski kaleidoskop sveučilišne profesorice u mirovini i povjesničarke Mire Kolar Dimitrijević, a o knjizi  je  govorio  prof. dr. Dragutin Feletar, kao i sama autorica, posebno se osvrnuvši na svoj život u Virju proteklog stoljeća. Također, predstavljena je i knjiga Prilozi za povijest seljačkog pokreta u Podravini koju su a zajedno napisali prof. dr.  Hrvoje Petrić i prof. dr.  Mira Kolar Dimitrijević, a predstavili su je prof. Petrić i prof. dr. Ivica Šute.

U trenutcima predaha mogli smo uživati u nastupu naših učenica Glazbene škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice, PRo Virje. Izložbu slika Lovstvo nastalih na 6. Županijskoj likovnoj koloniji 2015. u organizaciji Likovne sekcije HPD – a Ferdo Rusan službeno je otvorio zamjenik župana Ivan Pal, a muzealac,  arheolog Robert Čimin govorio je o samoj izložbi. Također, predstavljena je i knjiga Galović i zađnje stvari profesora Zdravka Seleša, o kojoj je govorio sam autor. Ova knjiga eseja nagrađena je kao najbolje književno ostvarenje zavičajne tematike na natječaju Galovićeve jeseni. Nakon toga, uslijedilo je predstavljanje projekta Ostal bom tu zanavek? učenica Povijesno – geografske grupe iz građanskog odgoja. Projekt su predstavile učenice sa svojim voditeljicama Ivanom Dautanec i Sonjom Kalanj.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.